4.5.16

Ciasteczka słodzone rodzynkami

Za co można kochać ciastka ? Za odrobinę przemyconej w nich słodyczy, za ekspresowy czas przygotowania i pieczenia, za to, że co się do nich nie doda to i tak zawsze coś wyjdzie. Przede wszystkim za to, że wystarczy zmienić jeden, dwa produkty, żeby cieszyć się nowym smakiem. Ciastka do pracy jako przekąska to genialny pomysł. Jedyny problem jest taki, żeby nie zjeść ich zaraz po upieczeniu bo unoszące się zapachy są oszałamiające. Dzisiejsze ciastka nie mają nawet miodu, o cukrze już nie mówiąc. Wystarczą rodzynki, żeby je osłodzić, no, przynajmniej dla mnie wystarczą. Zawsze jeżeli po połączeniu wszystkich składników masa nie będzie dla Was wystarczająco słodka dodajcie coś co uwypukli słodki smak. 



Ciasteczka słodzone rodzynkami

Składniki (8-9 sztuk):
  • 100 g płatków owsianych
  • 30 g rodzynek
  • 30 g ulubionych orzechów
  • 5 łyżek musu jabłkowego
  • 20 g masła klarowanego - roztopić
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 15 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Płatki, rodzynki i orzechy zmielić razem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać żeby wszystko się połączyło. 
  3. Z masy formować ciastka i piec w piekarniku około 40 minut



4 komentarze:

  1. Takie ciastka są najlepsze! A najwspanialszy jest w nich brak wyrzutów sumienia :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. perfekcyjne.. wyglądają na idealnie chrupkie, wypieczone i pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciasteczka mają tylko jedną wadę- zbyt szybko się kończą! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP