25.8.16

Hiszpańska tortilla

Stałam się właścicielką nowej patelni. W przygotowaniu jest jej recenzja, ale żeby była dobra muszę przygotować kilka potraw. Zaczęłam od hiszpańskiej tortilli. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego i prostego zarazem. Doprawdy nie wiem jak to możliwe, że nigdy wcześniej jej nie robiłam, bo ochotę na nią miałam za każdym razem kiedy gdzieś zobaczyłam zdjęcie. Kolejny przykład pysznej prostoty. Z racji tego, że moja patelnia ma odczepianą rączkę, tortillę zapiekałam w piekarniku, ale jeżeli nie macie takiej patelni to nic nie szkodzi. Tortillę można też przygotować na normalnej patelni, na palniku. Kwestia dodatków zależy od wyobraźni, ewentualnie od zawartości lodówki. My do podstawy, którą tworzą jajka i ziemniaki dodaliśmy w zasadzie tylko cebulę i szynkę. Kompozycja smakowa wyszła rewelacyjna, uwielbiam takie smaki. 



Hiszpańska tortilla

Składniki (patelnia 28cm)

  • 9 średniej wielkości ziemniaków
  • 8 jajek
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki masła klarowanego lub więcej w zależności od patelni. 
  • 4 plastry szynki prosciuto
  • 2 łyżki śmietany 10-12% lub jogurtu naturalnego
  • garść szczypioru
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 3 garście parmezanu
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować, Po ugotowaniu dobrze ostudzić, żeby podczas przesmażania na patelni się nie rozpadały.
  2. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym (na nieprzywierającej patelni z dwoma łyżeckzami masła klarowanego, na przywierającej dać trochę więcej). Kiedy cebula się zeszkli dodać ziemniaki, całość podpiec. 
  3. Dodać poszarpaną na kawałki szynkę i drobno posiekany szczypior, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Trzymać chwilę na ogniu, od czasu zamieszać.
  4. Jajka posoli,ć rozkłócić ze sobą, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać tak żeby nie było żadnych grudek. 
  5. Masę jajeczną wlać na patelnię, górę posypać parmezanem. Piec w piakarniku rozgrzanym do 180* około 20 minut.
W wersji bez patelni z odczepianą rączką. 
  1. Cztery pierwsze punkty bez zmian. 
  2. Masę jajeczną wlać na patelnię, trzymać na lekkim ogniu około 10 minut. Kiedy boki będą przyrumienione a góra mniej prawie ścięta, zdjąć pokrywkę, patelnię przykryć talerzem i przewrócić ją do góry nogami.
  3. Placek który został na talerzu zsunąć na patelnię. Posypać parmezanem i potrzymać na ogniu około 1 minuty. 


8 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na szybki i nieskomplikowany posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda(jak taka mini pizza), także i smakuje zapewne ciekawie. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. oj oj ... węgle, tłuszczyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie samym białkiem i warzywami człowiek żyje :)

      Usuń
  4. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1/21/2017

    To się chyba fritatta nazywa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fritata jest bez ziemniaków 😉

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP