20.11.16

Ciasto marchewkowe

Prowadząc bloga kulinarnego na szczęście nie mam stałego obowiązku wymyślania przepisów. Mogę otworzyć książkę kucharską i coś z niej odwzorować, mogę kupić gazetę, albo odwiedzić inny blog kulinarny, na którym zakocham się w jakimś zdjęciu. Kiedy już zakocham się w tym zdjęciu, czytam przepis, jeżeli okazuje się, że: a) jest łatwy do zrobienia b) nie zawiera tony masła, kremówki, mascarpone, cukru i pół kilograma mąki c) jego składniki łatwo mogę podmienić - ROBIĘ GO! Tak też było w przypadku tego marchewkowego ciasta. Za wiele nie pozmieniałam, poucinałam tylko ciut gramaturę w przypadku tłuszczy i cukru, mąkę kukurydzianą zastąpiłam orkiszową. A no i zrezygnowałam z kremu, żeby było bardziej fit ;) chociaż oczywiście opcja z kremem jest bardzo kusząca i podejrzewam, że jeszcze pyszniejsza, słodsza i wspanialsza...Przejdę od razu do przepisu bo coś złego zaczęło się dziać w mojej głowie na myśl o tym pyszniutkim kremie. 

Ciasto marchewkowe
źródło: krainasosny.pl

Składniki (forma 19-20 cm)
  • 200 g marchewki - 2 duże sztuki
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżyczki cynamonu
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*.
  2. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. 
  3. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych okach. Wbić do niej 1 jajko, dodać olej, wymieszać i odstawić. 
  4. Wszystkie rodzaję mąk, cynamon, proszek do pieczenia i zmielone orzechy połączyć ze sobą. 
  5. Pozostałe 2 jajka ubić na jasną masę (około 5-7 minut). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Nie przestając miksować, na koniec wlać cienkim strumieniem wystudzone masło. 
  6. Do jajecznej masy dodać startą marchewkę, następnie mąki i wymieszać łyżką do połączenia się składników. 
  7. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka. 


4 komentarze:

  1. Smacznie wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. co widzę przepis na ciasto marchewkowe obiecuję sobie że zrobię i tak oto do tej pory słowa nie dotrzymałam- jakoś tak marchewka najczęściej zjadana jest przeze mnie w tempie ekspresowym najczęściej na surowo:) ale zrobię, na pewno kiedyś zrobię! tym bardziej, że wydaje mi się że to suche ciasto a u ciebie wyszło takie fajne wilgotne i smakowite! ja kremu nie potrzebuję bo nie przepadam na szczęście za takimi maziatymi słodkościami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam ciasta marchewkowe, teraz przymierzam się do zrobienia ciasta z burakami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ładnie wyrosło :) Lubię to ciasto bo zawsze mi wychodzi i jest smaczne. Robimy sobie do niego herbatkę na wodzie przefiltrowanej. Mamy filtr molekularny z naturalna mineralizacją i herbatka jest zdrowa i dobra i idealnie pasuje do ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP