9.1.17

Trufle czekoladowe z twarogu

Chciałabym Wam powiedzieć, że od Nowego Roku nie pojawił się żaden przepis bo jestem tak zajęta i rozchwytywana, że nie mam czasu nic wymyślić, a nawet gorzej, że omija mnie dobre, dziennie światło, które upiększa moje zdjęcia. To byłaby połowiczna prawda i nie oszukujmy się dość mocno naciągana. Moje życie towarzyskie nie jest aż tak bogate. Dopełnieniem tej pół-prawdy jest to, że za późno wstaję z łóżka. Wtedy nie mam czasu aby zrobić śniadanie godne pokazania na blogu, obiad jest też szybki a żeby zrobić deser i obfotografować to już robi się ciemno, albo faktycznie nie ma nas w domu. Wniosek z tego jest jeden; prawdziwy i bolesny - nie jest łatwo być blogerką. Dbać o swoich czytelników nieustannie, dzielić czas między życie realne i wirtualne. Pracować, mieć rodzinę, dzieci, znajomych, dodatkowe zajęcia i mimo to znaleźć czas na napisanie czegoś. Nie wspominając już o ciągłości życia w mediach społecznościowych. Ciężki orzech do zgryzienia...
Trzecim i najprostszym powodem, dla którego nic nie opublikowałam po świętach jest to, że jak poluźniłam pasa na święta tak jest poluźniony do teraz, a może już nie jest poluźniony a zaczyna być ciasny ? W każdym razie kiedy ja żywię się źle, na blogu jest posucha. Równocześnie chciałam Was pocieszyć - powolutku, powolutku wracam na odpowiednie tory. 
Na początek coś dla tych, którzy jak ja po świętach nie potrafią odmówić sobie słodyczy, ale równocześnie coś mniej kalorycznego. 


Trufle czekoladowe z twarogu

Składniki (ok 22 sztuki):
  • kostka tworogu półtłustego 250 g
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki alkoholu typu whisky, brandy
  • 2-3 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • wiórki kokosowe, kakao, posiekane orzeszki do obtoczenia
Przygotowanie:
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 
  2. Do czekolady dodać pokruszony twaróg, zmielone orzechy/migdały, miód i alkohol - zmiksować do dokładnego połączenia się składników. 
  3. Masę włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, z masy formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych, kakao lub drobno posiekanych orzeszkach.
  4. Trufle przechowywać w lodówce do kilku dni



8 komentarzy:

  1. ostatnio robiłam podobne z tofu. takie twarogowe też musza być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z twarogu? Na pewno zrobię!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy1/09/2017

    Ojej. Jutro zrobię ��

    OdpowiedzUsuń
  4. kulki mocy :) zrobię z whisky :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam nigdy takich trufli

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy1/16/2017

    pewnie są przepyszne, mnie jednak przeraża ta czekolada - jakby to ugryźć, żeby dodać samo kakao zamiast niej? Nie mam dostępu do czekolady gorzkiej, która na pierwszym miejscu nie ma cukru...

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy1/17/2017

    Nie umiałam wytrzymać i poeksperymentowałam i zrobiłam - dałam kilka daktyli zblendowanych z wodą i kakao sypkie zamiast czekolady i..... orzechy posiekane.... NIEBO W GĘBIE :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! to jest właśnie wspaniałe w kucharzeniu, że niemal każda zmiana jest możliwa a jak cieszy, że się samemu to wymyśliło i zrobiło :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP