7.2.17

Lekki omlet kakaowy

Dość rzadko jem omlety, w dzieciństwie nie jadłam ich w zasadzie w ogóle. A to wielka szkoda - bo to szybkie, pożywne śniadanie. Najlepsze w nich jest jednak to, że dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smak. Ta sama baza, różne dodatki i 7 różnych śniadań na 7 dni tygodnia

Lekki omlet kakaowy

Składniki (1 porcja patelnia 22 cm):
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki kokosowej lub innej dowolnej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • dżem lub konfitura do posmarowania
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na puszystą pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, kakao, cukier i znów zmiksować.
  2. Na patelni roztopić masło. Wylać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy boki będą ścięte, omlet zsunąć na duży talerz. 
  3. Talerz przykryć patelnią i szybkim, zdecydowanym ruchem obrócić do góry nogami, tak, że patelnia znajduje się na dole, a talerz na górze. 
  4. Omlet potrzymać na ogniu jeszcze chwilkę. Podawać na ciepło, wysmarowany dżemem.

2 komentarze:

  1. Anonimowy2/08/2017

    Proporcionamos medicamentos para el tratamiento de varios problemas de salud, mediante el uso de un medicamento que ya se suministra con el grano puede curar completamente la enfermedad.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP