Dość rzadko jem omlety, w dzieciństwie nie jadłam ich w zasadzie w ogóle. A to wielka szkoda - bo to szybkie, pożywne śniadanie. Najlepsze w nich jest jednak to, że dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smak. Ta sama baza, różne dodatki i 7 różnych śniadań na 7 dni tygodnia
Lekki omlet kakaowy
Składniki (1 porcja patelnia 22 cm):
- 2 białka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki kokosowej lub innej dowolnej
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła do smażenia
- dżem lub konfitura do posmarowania
Przygotowanie:
- Białka ubić na puszystą pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, kakao, cukier i znów zmiksować.
- Na patelni roztopić masło. Wylać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy boki będą ścięte, omlet zsunąć na duży talerz.
- Talerz przykryć patelnią i szybkim, zdecydowanym ruchem obrócić do góry nogami, tak, że patelnia znajduje się na dole, a talerz na górze.
- Omlet potrzymać na ogniu jeszcze chwilkę. Podawać na ciepło, wysmarowany dżemem.
Pychotka! :-)
OdpowiedzUsuńProporcionamos medicamentos para el tratamiento de varios problemas de salud, mediante el uso de un medicamento que ya se suministra con el grano puede curar completamente la enfermedad.
OdpowiedzUsuńObat Epilepsi
Obat Jantung Bocor Anak
Obat Lipoma
Obat Gerd