27.4.17

Odwrócone ciasto pomarańczowe

Kiedy spod moich rąk wyjdzie zakalec, muszę natychmiast się podbudować i udowodnić sobie, że to tylko taki mały wyjątek, każdemu się zdarzy i że nie straciłam umiejętności. Żeby jednak mieć więcej pewności, że nie będzie powtórki z rozrywki, albo raczej z rozpaczy szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu. Najlepiej takiego, który będzie miał mało składników, w którym można dodać czegoś mniej, można coś delikatnie pozamieniać, żeby było ciut bardziej fit, albo ciut bardziej zdrowo. Wtedy swoje kroki kieruję najczęśćiej na mojewypieki.com. Tak też było w przypadku tego pomarańczowego ciasta, które nawet po moich zmianach, po sporym ograniczeniu cukru smakuje wspaniale


Odwrócone ciasto pomarańczowe
inspiracja: mojewypieki.com

Składniki (tortownica 22 cm):

Pomarańcze w sosie:

  • 2 pomarańcze
  • 100 ml wody
  • 100 g brązowego cukru
Ciasto:

  • 180 ml kefiru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g otrębów owsianych lub mąki owsianej
  • 50 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

  1. POMARAŃCZE: Wodę i cukier wymieszać ze sobą na dużej patelni lub w niskim garnku. Wstawić na gaz. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na plasterki, kiedy cukier się rozpuści dodać na patelnię. Gotować ok 10 minut, aż skórka pomarańczy zmięknie. UWAGA: Jeżeli woda z cukrem nie przykryje całych pomarańczy, po połowie czasu gotowania obrócić je na drugą stronę.  
  1. CIASTO: Masło roztopić. Kiedy trochę ostygnie, dodać kefir, jajka, cukier i zmiksować do połączenia się składników.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą wszystkie rodzaje mąk i proszek do pieczenia. 
  3. Suche składniki dodać do mokrych i znów zmiksować, ale tylko do momentu aż składniki się ze sobą połączą. 
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej szczelnie plasterki pomarańczy (zachować sos, który został). Przelać masę i piec w 180* przez około 30 minut, do suchego patyczka. 
  5. Po upieczeniu ciasto przełożyć na talerz lub paterę, pomarańczami do góry. Pozostały sos podgrzać, a następnie wysmarować nim pomarańcze, żeby nadać im blasku. 


2 komentarze:

  1. ciekawy przepis :) często piekę na mące orkiszowej ze względu na to, że się lepiej po niej czuję :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP