8.9.17

Bezglutenowy torcik kokosowy

Moja mama uwielbia ciasta i torty, ale ma cukrzycę. Ona uważa, że teraz to nic nie może jeść i jest lekko podłamana. Na szczęście chudnie i to dużo podobno (niestety od maja jej nie widziałam) i to ją motywuje do trzymania tej swojej cukrzycowej diety. W październiku moja mama ma urodziny i akurat wtedy zaplanowany mam urlop w Polsce. Za punkt honoru postawiłam sobie upieczenie jej tortu. Niech wie, że z cukrzycą też można jeść torty! Poczyniłam pierwsze przymiarki, ktore dziś Wam prezentuję. Kokosowa "masa" to istna rewelacja, ale zbyt kokosowy i dość ciężki spód owszem nadaje się na ciasto do herbatki, ale nie nadaje się na tort. Zabawy z mąkami będzie zatem ciąg dalszy. Was zachęcam do upieczenia tego podwójnie kokosowego ciasta. Spód jest zwarty, ciężki, nawet dość suchy, ale z kokosową masą i owocami tworzy bardzo dobry duet. Aa i zapomniałam dodać, że wypiek jest bezglutenowy, można jeść na diecie, nawet glikemicznej. Owszem zawiera mąkę ryżową i skrobię ale od takich ilości się nie tyje :)




Bezglutenowy torcik kokosowy

Składniki (tortownica 20 cm):

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 70 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobii ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
Masa kokosowa:
  • puszka schłodzonego mleczka kokosowego - tylko stała część
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego, lub innego gęstego
  • 2 łyżki syropu z agawy, lub innego słodzidła
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już lekko sztywna dodać cukier i ubijać nadal na najwyższych obrotach ok 2-3 minuty. Po tym czasie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. 
  3. W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie rodzaje mąk. I powoli dodawać je do jajecznej masy. Miksować tylko do połączenia się składników (masa przez mąkę kokosową będzie wyglądała jak pianka, nie będzie płynna).
  4. Masę "przelać" do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.
  5. Składniki na masę zmiksować ze sobą. Wysmarować górę wystudzonego ciasta (ciasto zamknięte w tortownicy) i wsadzić do lodówki na całą noc, żeby masa stężała. 
  6. Przed podaniem ozdobić świeżymi owocami. 


3 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP