29.9.17

Rustykalna tarta ze śliwkami z niskiem IG

Jesień zaczyna się wtedy kiedy budzisz się przed dziewiątą, za oknem nadal szaro, a drzewa spowite są mgłą. W Polsce jeszcze dochodzi do tego zapach palenia w piecu. Tutaj piecowego zapachu nie poczułam. Coraz częściej jednak czuję cynamon, na powrót fascynuję się zapachowymi świeczkami, a stopy ogrzewam pod miękkim kocem. Drugą kawę w ciągu dnia zamieniam na gorącą herbatę, a zamiast malin czy borówek kupuję jabłka i śliwki. Jabłka i śliwki duszone na maśle z cynamonem to zapachowa kwintesencja jesieni. Dopełnieniem jesiennego krajobrazu dzisiaj jest rustykalna tarta. Bardzo krucha, ze słodkością śliwek i zapachem cynamonu (znów). 

Rustykalna tarta ze śliwkami 

Składniki:

Ciasto:
  • 100 g mąki żytniej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 żółtko
Farsz:
  • 350-400 g śliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Oba rodzaje mąk, mielone migdały i cukier wymieszać ze sobą, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i żółtko. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na około 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, tworząc koło (ciasto może się trochę kruszyć, wtedy najlepiej w miejscu kruszenia uformować je dłonią).
  4. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. Wsypać do rondelka. dodać resztę składników na farsz i chwilę podgrzewać, do momentu aż śliwki zaczną robić się miękkie. 
  5. Ciepłe śliwki wysypać na środek rozwałkowanego ciasta, boki zawinąć do środka, najlepiej podważać je nożem. Jeżeli ciasto wtedy będzie się łamało wystarczy w miejscu zgięcia "uklepać" je nożem lub ręką. 
  6. Piec około 30-35 minut


1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP