Tym przepisem KLIK na zapiekaną brukselkę zaczęłam odczarowywać to warzywo. Oczywiście poszłam za ciosem i zrobiłam jeszcze surówkę, której zdjęcia zapodziały się gdzieś pomiędzy tymi świątecznymi. A, że w okresie świątecznym zawsze mam wielką ochotę robić zdjęcia, to surówka miała się gdzie zapodziać. Zginąć jej nie dam, bo jest warta nie tylko pokazania, ale i wypróbowania. Skomponowałam ją z olejem konopnym - moje zeszłoroczne odkrycie - genialny smak. Oleju konopnego używa się tylko na zimno, ale wspaniale podkreśla smak potrawy, jest jakby trochę orzechowy ? żeby surówka nie była mdła, dodana jest również papryczka chilli. Ilości, proporcje według upodobań.
Surówka z surowej brukselki
Składniki na 2 porcje:
Surówka z surowej brukselki
Składniki na 2 porcje:
- 300 g świeżej, surowej brukselki
- 1/4 awokado
- pół cebuli
- pół czerwonej papryki
Dip:
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju konopnego
- 1 duży ząbek czosnku
- sól,
- papryczka chilli świeża lub suszona, według uznania
Przygotowanie:
- Brukselkę umyć, oderwać brzydkie liście. Zetrzeć na tarce o małych okach.
- Awokado pokroić w kostkę, cebulę i paprykę w małą kosteczkę. Wymieszać z tartą brukselką.
- W miseczce wymieszać ze sobą sok z cytryny, olej, starty lub zgnieciony ząbek czosnku sól i papryczkę.
- Surówkę polać dipem, wymieszać.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówki, a ta wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńŚwietna surówka. Wypróbuję ją na pewno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co z papryczką chilli:) Dzięki za dip na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńJedna z najlepszych surówek :D
OdpowiedzUsuń