16.1.18

Surówka z surowej brukselki

Tym przepisem KLIK na zapiekaną brukselkę zaczęłam odczarowywać to warzywo. Oczywiście poszłam za ciosem i zrobiłam jeszcze surówkę, której zdjęcia zapodziały się gdzieś pomiędzy tymi świątecznymi. A, że w okresie świątecznym zawsze mam wielką ochotę robić zdjęcia, to surówka miała się gdzie zapodziać. Zginąć jej nie dam, bo jest warta nie tylko pokazania, ale i wypróbowania. Skomponowałam ją z olejem konopnym - moje zeszłoroczne odkrycie - genialny smak. Oleju konopnego używa się tylko na zimno, ale wspaniale podkreśla smak potrawy, jest jakby trochę orzechowy ? żeby surówka nie była mdła, dodana jest również papryczka chilli. Ilości, proporcje według upodobań. 




Surówka z surowej brukselki

Składniki na 2 porcje:
  • 300 g świeżej, surowej brukselki
  • 1/4 awokado
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
Dip:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju konopnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól,
  • papryczka chilli świeża lub suszona, według uznania
Przygotowanie:
  1. Brukselkę umyć, oderwać brzydkie liście. Zetrzeć na tarce o małych okach. 
  2. Awokado pokroić w kostkę, cebulę i paprykę w małą kosteczkę. Wymieszać z tartą brukselką.
  3. W miseczce wymieszać ze sobą sok z cytryny, olej, starty lub zgnieciony ząbek czosnku sól i papryczkę. 
  4. Surówkę polać dipem, wymieszać. 

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam surówki, a ta wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna surówka. Wypróbuję ją na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko, co z papryczką chilli:) Dzięki za dip na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna z najlepszych surówek :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP