20.7.18

Pierogi leniwe

Niedowiary, że truskawki są już wspomnieniem. Podobnie jak niedowiary, że dziś już piątek. Tydzień minął jak pstryknięcie palcem. Cierpię na notoryczne niedospanie i mimo przesypianych 5 godzin dziennie wydaje mi się, że ciągle mam coś do zrobienia, że ciągle z czymś nie zdążyłam. Jedna tylko rzecz się nie zmienia - gotowanie. Wpadłam w jakiś dziwny wir, prócz codziennych obiadów robię też rzeczy na bloga. Na dzień dzisiejszy mam spisanych 10 pyszności, które czekają w kolejce aż wpadnę w kolejny wir - pisania. Bo o ile na instagram dodam samo zdjęcie i przepis o tyle na blogu chciałabym coś napisać, żeby za jakiś czas do tego wracać i łączyć przepis z konkretnym wspomnieniem, sytuacją czy emocją. 


Pierogi leniwe

Składniki (2 porcje):
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 70 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko - osobno białko i żółtko.
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Białko ze szczyptą soli upić na sztywną pianę.
  2. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać pozostałe składniki razem z białkową pianą i połączyć np za pomocą ręcznego  miksera. 
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część przenieść na stolnicę oprószoną mąkę i rozwałkowywać ręką. Kiedy rozwałkujemy spory wałeczek, spłaszczyć go i pokroić na mniejsze kawałki. 
  4. Kawałki wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia. 
  5. Powtórzyć to samo z drugą częścią ciasta. 
  6. Podawać z cukrem/ksylitolem, cynamonem i owocami. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (195 g)
kalorie: 324
B: 30,92
T:  8,43
W: 32,35



2 komentarze:

  1. Kocham leniwe, a wieki już nie jadłam! Narobiłaś smaka :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre to są pierogi według mnie.Bardzo chętnie bym je jadł.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP