16.8.18

Jogurtowe babeczki szpinakowe

Kolor zielony to dla mnie wiosna. Taka, która przychodzi po zimnych dniach, dająca nadzieję na odrobinę więcej światła, na wydłużenie ekstramalnie krótkiego dnia i nowe możliwości. Wiosna dająca drugie życie postanowieniom noworocznym i taka, która sprawia, że znowu się chce. Chce się wszystko i cokolwiek, byle nie w domu i byle nie na kanapie z rozpoczętym kolejnym sezonem serialu. Jednak magia zielonego koloru nie znika w inne pory roku, latem jest równie piękna, tylko przybiera inne szaty. Zielone szparagi, zielona fasolka, groszek cukrowy, czy świeży szpinak to prawdziwie zielone i zdrowe lato! Uczyńcie swoje lato jeszcze bardziej zielonym i upieczcie szpinakowe babeczki!

Szpinakowe babeczki
(inspiracja: mojewypieki.com)

Składniki (9 sztuk):
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 65 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 70 g świeżego szpinaku
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. W misie blendera umieścić szpinak, jogurt i masło. Zblendować do uzyskania gładkiej masy. Przelać do miski. Dodać jajka i cukier; zmiksować robotem ręcznym na małych obrotach, lub wymieszać rózgą.
  3. Mąkę przesiać z sodą. Dodać do masy i ponownie zmiksować, tylko do połączenia się składników. 
  4. Masę przelać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Masy nie więcej niż 3/4 wysokości papilotki. 
  5. Piec około 25 minut, do suchego patyczka

Wartość odżywcza dla 1 babeczki (67 g)
kalorie: 171
B: 4,75
T:  7,81
W: 19,94





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP