Kolor zielony to dla mnie wiosna. Taka, która przychodzi po zimnych dniach, dająca nadzieję na odrobinę więcej światła, na wydłużenie ekstramalnie krótkiego dnia i nowe możliwości. Wiosna dająca drugie życie postanowieniom noworocznym i taka, która sprawia, że znowu się chce. Chce się wszystko i cokolwiek, byle nie w domu i byle nie na kanapie z rozpoczętym kolejnym sezonem serialu. Jednak magia zielonego koloru nie znika w inne pory roku, latem jest równie piękna, tylko przybiera inne szaty. Zielone szparagi, zielona fasolka, groszek cukrowy, czy świeży szpinak to prawdziwie zielone i zdrowe lato! Uczyńcie swoje lato jeszcze bardziej zielonym i upieczcie szpinakowe babeczki!
Szpinakowe babeczki
(inspiracja: mojewypieki.com)
Składniki (9 sztuk):
Szpinakowe babeczki
(inspiracja: mojewypieki.com)
Składniki (9 sztuk):
- 125 g jogurtu naturalnego
- 65 g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 70 g świeżego szpinaku
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- W misie blendera umieścić szpinak, jogurt i masło. Zblendować do uzyskania gładkiej masy. Przelać do miski. Dodać jajka i cukier; zmiksować robotem ręcznym na małych obrotach, lub wymieszać rózgą.
- Mąkę przesiać z sodą. Dodać do masy i ponownie zmiksować, tylko do połączenia się składników.
- Masę przelać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Masy nie więcej niż 3/4 wysokości papilotki.
- Piec około 25 minut, do suchego patyczka
Wartość odżywcza dla 1 babeczki (67 g)
kalorie: 171
B: 4,75
T: 7,81
W: 19,94
W: 19,94
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.