25.6.19

Super szybki i prosty dżem z chia

Niby mówią, że jak zima to musi być zimno, więc w lato musi być ciepło, ale ciepło nie gorąco. Temperatury oszalały i mamy w tym roku afrykańskie lato, do przesady gorące. Tak gorące, że ma się ochotę tylko moczyć to rozgrzane ciało w wodzie, najlepiej w basenie w przydomowym ogródku (nie mam ani domu, ani basenu), a z braku laku w jakimś jeziorku. Chłodzić się od środka zimnym piwkiem, lub gałką dobrych lodów i uciekać pod drzewa, szukając kawałka cienia. Marzyłabym o zaciągnięciu wszystkich zasłon i rolet w domu zanim jeszcze mury tego mieszkania na poddaszu nagrzeją się na tyle, że wczesnym wieczorem nie będzie tutaj czym oddychać. Słońce zaczyna prażyć w moją kuchnię od południa a kończy wraz z zachodem, nie jestem w stanie schłodzić tego pomieszczenia na tyle, żeby było w nim przyjemnie ciepło a nie obrzydliwie gorąco. Już nie piekę, a palniki kuchenki odpalam albo wczesnym rankiem albo przed 22 kiedy przygotowuję posiłki do pracy na kolejny dzień. Dlatego robiąc dżem skorzystałam z popularnego w Internetach przepisu na dżem bez gotowania, bez żelfixu. Na dżem, który robi się w minutę, nie wliczając czasu oczekiwania na finałową postać. Przed Wami dżem z nasionami chia! Ja zrobiłam czereśniowy, ale ten punkt możecie zamienić na dowolne, ulubione owoce.

Super szybki i prosty dżem z chia

Składniki (1 średniej wielkości słoik):
  • 350 g świeżych lub mrożonych, wydrylowanych czereśni
  • 4 płaskie łyżki chia
  • 2-3 łyżki ksylitolu, według smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Czereśnie dokładnie zblendować (jeśli używacie mrożonych, należy je najpierw rozmrozić).  
  2. Do owoców dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość zgęstnieje. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce przez kilka dni. 
Wartość odżywcza dla 100 g
Kalorie: 119
B: 2,4
T: 3,1
W:25,3



2 komentarze:

  1. TurkuSowa6/25/2019

    Ok, ale czy można je zapasteryzowac na zimę? :) Korzystając z chwili wytchnienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie gdzieś wyczytałam, że chia nie nadaje się do pasteryzacji.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP