20.9.12

Chlebek dyniowy

Kupiłam dynię i byłam tym faktem tak podekscytowana, że nie zauważyłam, że dynia zaczęła się psuć, a ja nadal nie mogłam się zdecydować co z niej zrobić; bo tak naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam dyni. Kiedy zobaczyłam dziś na niej czarne plamki czas do namysłu się skończył. Tak powstało ciasto oparte na przepisie , z którego robiłam chlebek z cukinią (przepis tutaj). Dodałam dla smaku kardamon - 3 ziarenka i chyba przesadziłam, bo to on nadaje smak całemu ciastu. Mimo tego ciasto/chlebek jest takie jak lubię zwarte i ciężkie. Mus z dyni uzyskałam w taki sposób jaki podaje kwestiasmaku.


Chlebek dyniowy

Składniki:
  • 800-900g dynii razem ze skórą (ok 250g musu)
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100ml oleju
  • 3 ziarenka kardamonu (proponuję dać 2)
Przygotowanie:

  1. Dynię pozbawić pestek. Przekroić ją na 2 kawałki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190* i piec razem ze skórą przez ok 40 minut. Łyżką wyjmujemy mus (mój był tak miękki, że nie musiałam już blenderować) i odstawiamy, żeby trochę się schłodził.
  2. W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. W osobnym naczyniu zmiksować olej z jajkami i kardamonem. Następnie przelać do składników suchych i wymieszać, aby się wszystko połączyło.
  4. Dodać mus z dyni i wmieszać go w ciasto. 
  5. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Piec 40-50 minut w temperaturze 180*




25 komentarzy:

  1. Chlebki, chlebki... Była cukinia, był banan, czas na dynię. :) Wygląda przepysznie, lubię takie lekko wilgotne środki.

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na jesienne poranki. I wieczory tez ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam nic z dyni. Twój chleb wygląda pysznie - może w końcu zakupię korbola?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na ciężki i wilgotny, a to w chlebku lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest taki ciężki, że można by go nazwać zakalcowatym :)

      Usuń
  5. Anonimowy9/20/2012

    Świetny, taki wilgotny. Dynia nie gościła w mojej kuchni od wieków.

    OdpowiedzUsuń
  6. musze kupic jak najszybciej dynie, musze! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. przyznam, że takiego jeszcze nie jadłam, w ogóle słabo znam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taki chlebuś to bym zjadła, bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś tak czuję, że taki chlebek może mi bardzo smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię taki :) I też dodaję kardamon do dyni i to sporo, jakoś pasuje mi ten smak w dyniowym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgrałyśmy się u mnie też piecze się chlebek dyniowy, ale nieco się różni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesienne smaki goszczą już chyba wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wydaje mi się , że dodałaś za dużo dyni, masa była zbyt ciężka i wilgotna.
    Tak się składa, że niedwno piekłam chlebek dyniowy - ale mój był drożdżowy i na mące pełnozianistej. Możesz Chłopakowi powiedzieć, że wyrósł :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo możliwe, ale dla mnie nawet jak wyjdzie zakalec z czegokolwiek to jest pysznie :)

      Usuń
  14. Musze upiec chlebek, ale bananowy, szyyybko!:D

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy przepis. muszę wypróbować w końcu coś z dynią w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawe, muszę wypróbować! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki domowy chlebek jest cudny, a z dynią idealny na jesienne wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy11/01/2014

    już wiem co jutro upiekę :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP