Były placuszki z cukinii i z brokuła, więc przyszła pora na placuszki z kalafiora. Oczywiście wiadomo, że najpyszniejsze byłyby obtoczone w bułce tartej, wtedy smakowałyby jak tradycyjnie podane różyczki kalafiora polane bułką tartą z masełkiem. Niestety nie tutaj. Nazwa bloga zobowiązuje, chociaż i tak zdarzają się odstępstwa; bo nie zawsze jest mąka pełnoziarnista, nie zawsze jest miód czy cukier trzcinowy zamiast białego. Ale teraz nie o tym, a o placuszkach z kalafiora, które są równie pyszne jak wszystkie proponowane wcześniej warianty z innymi warzywami.
Placuszki z kalafiora
Składniki (na 6 sztuk):
Składniki (na 6 sztuk):
- pół średniej wielkości kalafiora
- pół pęczka szczypiorku
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 jajko
- 4 spore łyżki mąki
- olej do smażenia (na każdą porcję smażenia 1-2 łyżki)
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i poczekać aż trochę przestygnie.
- W tym czasie pokroić drobno szczypiorek, oraz paprykę w malutką kostkę.
- Przestygnięty kalafior zmiażdżyć widelcem, dodać szczypiorek, paprykę, wbić jajko, dodać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać najlepiej ręką.
- Formować małe placuszki (ciasto może się kleić do ręki, ale później bardzo dobrze odchodzi od patelni) i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Piec z obu stron na brązowy kolor na niezbyt dużym ogniu.
Świetnie wyglądają i do tego wyszły bardzo zwarte :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym kalafiorem:)
OdpowiedzUsuńpycha!!!!!!
OdpowiedzUsuńoo też mam kalafiora :) chyba już wiem co z nim zrobię! ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają i pewnie smakują :-)
OdpowiedzUsuńNiby zwykły, poczciwy kalafior, a tu taka niespodzianka!!
OdpowiedzUsuńO, muszę je zrobić! Wyglądają smakowicie, a kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Wniosek prosty... :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, muszę kupić kalafiora;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. jak widać nawet z kalafiorem można zaszaleć :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie warzywne placuszki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki, na przekąskę lub do obiadu jak znalazł. Cudeńka<3
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Ja do swoich dodałam paprykę czerwoną, ale w formie przyprawy (sproszkowaną) i nabrały pięknego, rumianego koloru :) I zamiast szczypiorku dałam świeże, pokrojone na drobno liście pietruszki, niebo dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńZrobione!!zamiast szczypiorku dalam odrobinę zielonej części pora, doprawilam curry, i dodalam odrobinę sera cheddar. Pycha, na pewno powtórzę!!
OdpowiedzUsuń