Doczekałam setnej notki, co prawda trochę mi to zajęło, bo aż 5 miesięcy, no ale jest. Z tej okazji prezentuję super kruchy biszkopt kokosowy. Wszystko na zasadzie dodaj i wymieszaj, tak jak praktycznie każdy z nas lubi. Nie można chyba powiedzieć, że to dietetyczne ciasto bo ma masło i sporo cukru ale przecież z takiej okazji można.
Życzę sobie kolejnych parę setek notek i takich wspaniałych czytelników i obserwatorów :)
To tyle słowem wstępu, a teraz przepis.
Biszkopt kokosowy
Składniki (źródło: 120 wypieków. Emma Patmore):
Przygotowanie:
Życzę sobie kolejnych parę setek notek i takich wspaniałych czytelników i obserwatorów :)
To tyle słowem wstępu, a teraz przepis.
Biszkopt kokosowy
Składniki (źródło: 120 wypieków. Emma Patmore):
- 225 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g pokrojonego w kostkę masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 rozkłócone jajka
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozcierać opuszkami palców aż składniki zaczną przypominać zacierki.
- Dosypać wiórki, cukier, dodać jajka i mleko. Wyrabiać aż powstanie gładka masa.
- Przełożyć ciasto do formy i wygładzić wierzch.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160* przez 50-60 minut, aż ciasto wyrośnie. (sprawdzać wykałaczką - wbić w ciasto i kiedy wyjęty patyczek będzie suchy można ciasto wyjąć)
pysznie wygląda:) a my życzymy tobie dalszych tak fajnych i pysznie wyglądających pomysłów kulinarnych:)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny :) Bardzo zachęcająco się prezentuje
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam wszystko co kokosowe :) pycha!
OdpowiedzUsuńomomom kokosowy *.*
OdpowiedzUsuńREWELACJA :) Brakuje mi do tego tylko czekolady :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wiórka kokosowe uwielbiam w wypiekach. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty, a nigdy o nim nie słyszałam. Człowiek całe życie się uczy.
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję, choć ciekawi mnie, czy ten biszkopt jest wilgotny? Osobiście zawsze mam z tym problem i kiedy robię biszkopt wychodzi bardzo suchy i wówczas nie koniecznie jest smaczny :)
nie można o nim powiedzieć, że jest wilgotny, ale nie jest też nieprzyjemnie suchy. Jest gdzieś w połowie drogi :)
Usuń...czyli znowu coś dla mnie;D
OdpowiedzUsuńKokosowy, uwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńoooooch gdyby tylko choć kawałek był blisko mnie, to na pewno bym sobie nie odmówiła takiej przyjemności :-D
OdpowiedzUsuńCzy po dodaniu wiórek, cukru itd wyrabiamy palcami czy mikserem? :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńrękoma lub drewnianą łyżką.
Usuń