Od czasu do czasu lubimy zjeść inne mięso niż drób. Tym razem trafiło na polędwiczki i kolejną rewelacyjną marynatę. Jest naprawdę wspaniała i idealnie komponuje się z mięsem. Ma orzechowy smak dzięki mielonym orzechom, ale również dzięki rukoli, która dodaje wspaniały zielony kolor. Najważniejsze, że polędwiczki nie potrzebują piekarnika :) Mięso podaliśmy z sosem śmietanowo-grzybowym. Istnieje wersja ciężka, kaloryczniejsza i pyszniejsza - ze śmietaną 30%, oraz wersja lżejsza i mniej kaloryczna, ale równie pyszna - ze słodką śmietaną 18%
Wspaniała, zielona marynata do polędwiczek
Składniki:
Wspaniała, zielona marynata do polędwiczek
Składniki:
- 2-3 łyżki tartych orzechów mielonych BackMit
- spora garść rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
sos:
- duża śmietana słodka 18% lub 30%
- garść mrożonych grzybów
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na marynatę umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Przełożyć do miseczki i zamarynować mięso, najlepiej całą noc.
- Zamarynowane mięso opiec z każdej strony na patelni (bez dodatku oleju).
- Podlać śmietaną, dodać grzyby pokrojone w ćwiartki, przyprawić do smaku solą i pieprzem i trzymać na ogniu (na początku pod przykryciem, później bez) aż sos zgęstnieje. W tym czasie mięso od czasu do czasu przewracać.
- Podawać na liściach rukoli
Bardzo ciekawa, aromatyczna marynata. Z chęcią wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńzbyt dużej różnicy nie widać, aż tak po posiłku po zmianie śmietany :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy polędwiczek! :O Chciałabym strasznie spróbować!
Zaciekawiłaś mnie tym zielonym kolorem:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńAsia
Pyszności to fakt, jednak ja radziłbym prócz zdrowego stylu życia, sięgać po produkty naturalne tzw. BIO. Wiem, że nie wszyscy są jeszcze do nich w s 100% przekonani, jednak Kochani - warto!!! Gwarantuję :)
OdpowiedzUsuńmoże i tak, ale cena produktów BIO mnie skutecznie odstrasza, chyba, że są przeceny :)
Usuń