30.7.14

Zupa krem z pora

Moja wersja zupy krem, nigdy nie przypomina kremu ze względu na gęstość, a z kremem ma tyle wspólnego, że warzywa są zmiksowane. Nie byłabym w stanie zjeść zupy, w której łyżka staje na baczność i nic nią nie zachwieje. Zupę można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli w przeciwieństwie do mnie jesteście fanami tych gęstych zup musicie zwiększyć ilość pora i ziemniaków, bo jeżeli zmniejszycie ilość wody to zupki będzie tyle co kot napłakał :) 
Zupa wykonana przy pomocy blendera marki Braun Multiquick 5 MQ 535.



Zupa krem z pora

Składniki (na 1 porcję):
  • 50 g pora
  • 1-2 małe ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • płatki chilli

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło. Pora pokroić w cieniutkie talarki i wsypać na patelnię z masłem. Oprószyć solą i trzymać na ogniu aż por nieco zmięknie uważając, żeby się nie przypalił. 
  3. Pora i ugotowane ziemniaki dodać do wywaru i dokładnie zblendować. Dodać płatki chilli i ewentualnie łyżkę jogurtu naturalnego. 

3 komentarze:

  1. smacznie wygląda, nigdy nie jadłam takiej zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. ojjj, uwielbiam!! dawno nie jadłam, ponieważ jak wpadłam w jej trans, to później słuchałam, że MU się epie już.....;p

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo... z pora jest boska <3 u mnie jeszcze z dodatkiem orzechów :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP