Moja wersja zupy krem, nigdy nie przypomina kremu ze względu na gęstość, a z kremem ma tyle wspólnego, że warzywa są zmiksowane. Nie byłabym w stanie zjeść zupy, w której łyżka staje na baczność i nic nią nie zachwieje. Zupę można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli w przeciwieństwie do mnie jesteście fanami tych gęstych zup musicie zwiększyć ilość pora i ziemniaków, bo jeżeli zmniejszycie ilość wody to zupki będzie tyle co kot napłakał :)
Zupa wykonana przy pomocy blendera marki Braun Multiquick 5 MQ 535.
Zupa krem z pora
Składniki (na 1 porcję):
Przygotowanie:
Zupa wykonana przy pomocy blendera marki Braun Multiquick 5 MQ 535.
Zupa krem z pora
Składniki (na 1 porcję):
- 50 g pora
- 1-2 małe ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 400 ml wywaru warzywnego
- płatki chilli
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- Rozgrzać patelnię, wrzucić masło. Pora pokroić w cieniutkie talarki i wsypać na patelnię z masłem. Oprószyć solą i trzymać na ogniu aż por nieco zmięknie uważając, żeby się nie przypalił.
- Pora i ugotowane ziemniaki dodać do wywaru i dokładnie zblendować. Dodać płatki chilli i ewentualnie łyżkę jogurtu naturalnego.
smacznie wygląda, nigdy nie jadłam takiej zupy
OdpowiedzUsuńojjj, uwielbiam!! dawno nie jadłam, ponieważ jak wpadłam w jej trans, to później słuchałam, że MU się epie już.....;p
OdpowiedzUsuńooo... z pora jest boska <3 u mnie jeszcze z dodatkiem orzechów :)
OdpowiedzUsuń