Bardzo chrupiąca propozycja śniadaniowa. Słonecznik i dynia przyjemnie strzelają między zębami. Tyle słowem wstępu, bo od rana wiercą tak, że nie słyszę swoich myśli, a jak już słyszę to i tak daleko odbiegają od tych placków.
Placuszki śniadaniowe ze słonecznikiem
Składniki (10-12 sztuk):
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g płatków owsianych
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- duża garść łuskanego słonecznika
- 1-2 łyżki pestek dyni
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać jogurtem, wymieszać i odstawić żeby płatki nieco napęczniały i zmiękły.
- Jajko rozbić rozdzielając białko od żółtka. Białko ubić na pianę, chociaż nie musi być bardzo sztywna.
- Do płatków dodać mąkę z sodą i żółtko - wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie wmieszać w ciasto. Na końcu dorzucić słonecznik i pestki dyni i również delikatnie wmieszać w całość.
- Smażyć z obu stron do zrumienienia na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
pychota !
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo podobne. Pycha! :D
OdpowiedzUsuńPochrupałabym takie :)
OdpowiedzUsuńo rany, rany!!!!!!!!!!!!! ale pysznie, inaczej, super!!
OdpowiedzUsuńdziekuje za prze[pis, zrobie jutro rano:):)
OdpowiedzUsuńno,no,no.. ja zazwyczaj dodaję do chlebka, albo do mielonego..
OdpowiedzUsuńAle ta wersja też mi się podoba, lubię chrupanie słonecznika :)
coś czuję, że jutrzejsze śniadanie zamienię na dzisiejszą kolację :)) wyglądają świetnie
OdpowiedzUsuńWiem jak to jest mieszać za ścianą z wiertarką...
OdpowiedzUsuńAle porwać takie placuszki gdzieś w plener i będzie lepiej :)) pozdrawiam!
Świetne placuszki;) Zapisuję przepis i wypróbuję;)
OdpowiedzUsuń