Będzie kalorycznie, będzie tłusto i obrzydliwie słodko. Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek jadła coś bardziej słodkiego. Oczywiście kajmak łączyłam już ze śmietaną, jednak zawsze było coś co przełamywało ten słodki smak. W tym wypadku z trudem zdołałam dojeść do końca porcję. Ale chciałam słodkie i kaloryczne to sobie zrobiłam, nie mam co narzekać. Słodki weekend to po ciężkim tygodniu coś co poprawia nastrój.
Tartaletki banoffee pie
Składniki (na 4 porcje):
Przygotowanie:
Tartaletki banoffee pie
Składniki (na 4 porcje):
- 80 g zmielonych herbatników.
- 40 g masła
- 1 duży banan
- 135 g kajmaku o ulubionym smaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić, wsypać herbatniki, wymieszać. Ciasteczkami wyłożyć spody foremek, mocno dociskając, schłodzić w lodówce min 3-4 godziny.
- Kajmak zmiksować z jogurtem i wylać na ciasteczkowy spód, znów schłodzić ok 2 godzin.
- Banana pokroić w plasterki i ułożyć na masie kajmakowej.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przykryć nią banany. Można zjeść od razu lub przetrzymać w lodówce.
- Zjeść najlepiej z foremki, ponieważ spód jest mocno kruchy, jeżeli chcemy wyciągnąć je z foremki proponuję użyć więcej masła.
Robię takie ciasto, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńmuuuuuszę takie zrobić !!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mega słodkie desery więc to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! Kocham ten deser :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysl:)i napewno bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser w każdej postaci ♥
OdpowiedzUsuńCzasem trzeba pozwolić sobie na coś bardziej słodkiego, a deser wart każdych kalorii :)
OdpowiedzUsuńTyle słodyczy ^^
OdpowiedzUsuńprzygarnij mnie, mogę Ci pomagać, sprzątać....cokolwiek!!!:D
OdpowiedzUsuńA ja chce takie foremki :( są idealne do tego typu deseru <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Klaudia