Jak już kupiłam tą szałwię hiszpańską (chia) postanowiłam pójść za ciosem. Prócz deseru z poprzedniego wpisu KLIK zrobiłam jeszcze kruche ciasteczka. Deser równie słoneczny jak poprzedni. Mówiłam już, że uwielbiam kolory w kuchni i jedzeniu ? :) Te małe słoneczka z piegami z ziarenek są kruche ale i dość suche bo mocno ograniczyłam w nich tłuszcz. Za to ciasto po połączeniu składników nie lepi się do rąk i ciasteczka wyrabia się tak dobrze jak kluski śląskie. Bo właśnie tą metodą je robiłam - kręciłam kuleczki a później je rozpłaszczałam.
Ciasteczka z chia
Składniki (ok 15 sztuk):
Przygotowanie:
Ciasteczka z chia
Składniki (ok 15 sztuk):
- 100 g mąki kukurydzianej
- 20 g płatków owsianych
- 20-30 g oleju kokosowego (roztopić)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu lub innej substancji słodzącej według smaku
- 1-2 płaskie łyżki chia
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
mega ten przepis! z wielką chęcią pisze się na takie ciastka, idealnie do porannej kawy <3
OdpowiedzUsuńJakie pieguski! :D świetny przepis, na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kukurydziane ciasteczka, a dodatek chia to super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis!!!! Właśnie wkładam ciacha do piekarnika :D
OdpowiedzUsuńsuper! i jak nie za suche ? Dla mnie troszkę tak, ale mój mąż zachwycony :)
UsuńSmakowały cudnie!! Ale przyznam że troszke jes przypaliłam 😅 Ale to nic! Dzisiaj powtórka
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńsuper sprawa :) muszę zrobić może jutro bo mam chia w domu, po co mają się marnować :)
OdpowiedzUsuńi w końcu mam motywację żeby wypróbować mąkę kukurydzianą, którą kupiłam pierwszy raz w Polsce po świętach i tak sobie czeka w kolejce...będzie niedziela na słodko:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ja uwielbiam gotować z mąką kukurydzianą
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Mam jeszcze pytanie, w ilu stopniach je piec?
OdpowiedzUsuńw 180* - tak jak w pierwszym punkcie :)
Usuń