Idę za ciosem. Po niespodziewanym (przynajmniej nie aż tak) sukcesie ciasta marchewkowego przyszedł czas na marchewkowe muffinki! Pokombinowałam tak, żeby nie dodawać tłuszczu, jest w nich tylko 1 łyżeczka oleju kokosowego! a i tak myślę, że spokojnie można by go pominąć. Babeczki wyszły miękkie, pulchniutkie, mocno zbite. To propozycja raczej dla wielbicieli brownie niż kruchego, czy wręcz biszkoptowego ciasta. Dzięki swojej strukturze dobre i na trzeci dzień (a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że w kolejne dni lepsze, niż w dzień pieczenia).
Marchewkowe muffinki
Składniki (na 10 sztuk):
Marchewkowe muffinki
Składniki (na 10 sztuk):
- 100 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 marchewki - 180 g
- 50 g musu jabłkowego
- 100 ml kefiru
- 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu (lub więcej według smaku)
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 180*
- W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej obraną i startą na małych oczkach marchewkę (z obranej marchewki odcisnąć nadmiar soku) oraz pozostałe składniki. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przekładać do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości
- Piec w piekarniku około 30-40 minut, do suchego patyczka.
Idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNa pierwsze zresztą też niczego sobie ;)
Usuńheheheh, ale się zgrałyśmy :D
OdpowiedzUsuńnie powinno nas to już dziwić :D
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńkiedyś piekłam muffinki na okrągło, od kilku miesięcy nie zrobiłam ani razu- poza wytrawnymi z jajkiem. Chyba mi się po prostu przejadły ale skoro tyle czasu już ich nie jadłam to w końcu mogę znowu zacząć muffinkowe eksperymenty!
OdpowiedzUsuńdodaję przepis do zakładek:)
Swietny przepis. Upieke tez takie muffinki. Mam tylko jedno pytanie. Jakiej maki moge uzyc zamiast pszennej?. Nie jestem na diecie bezglutenowej,tylko po prostu nie uzywam maki pszennej :-). Dziekuje.
OdpowiedzUsuńmożna spróbować z kukurydzianą, albo dać 150 g mąki owsianej
Usuńświetne są, znam przepis i dość często robię w domu najbliższym także polecam również bo są super smaczne :)
OdpowiedzUsuńA co można dać zamiast kefiru? sprawdzi się jogurt naturalny albo mleko?
OdpowiedzUsuńmusiałoby by być coś pomiędzy, żeby uzyskać konsystencję kefiru. Czyli możesz spróbować zmieszać jogurt z mlekiem.
UsuńSuper! Polecam!
OdpowiedzUsuń