Nadziewane papryki, podobnie jak nadziewane cukinie to niemal klasyka. Więc dziś bardzo klasycznie. Papryki z nadzieniem ryżowo-mięsno-warzywnym. Dla tych, którzy są bezmięsni mam archiwalny (bardzo archiwalny) przepis, na paprykę nadziewaną kaszą jaglaną KLIK.
Nadziewana papryka z mięsem
Składniki (na 3 porcje):
Przygotowanie:
Nadziewana papryka z mięsem
Składniki (na 3 porcje):
- 3 papryki
- torebka ryżu
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- pół małej cukinii
- 6 małych pieczarek
- trochę fety, camemberta
- sól, pieprz, natka pietruszki
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie
- Z papryk odciąć "kapelusze", wydrążyć środek.
- Patelnię rozgrzać, roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, posolić i zeszklić. Dodać pokrojone drobno pieczarki i cukinię.
- Kiedy warzywa zmiękna dodać mięso mielone, trzymać na ogniu aż mięso nie będzie surowe (od czasu do czasu przemieszać). Na koniec dodać pokruszoną fetę, posiekaną natkę, sól, pieprz i ugotowany, odcedzony ryż, wymieszać i potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu.
- Farsz nakładać do papryk i piec w piekarniku około 30-40 minut (papryki powinny być miękkie) Na 2-3 minuty przed wyjęciem papyk na górę położyć plasterki camemberta
O kurcze, ale pyszności *.* wersji z camembertem jeszcze nie widziałam :O z chęcią spróbuję!
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie: mylittlediet.blogspot.com
paprykę z mięskiem chętnie bym zjadła ale nie kupujemy mięsa mielonego a blender którym mieliliśmy całe kawałki mięsa niestety nam niedawno padł- ale z drugiej strony mi duużo bardziej podoba się ten przepis z jaglanką!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń