Ciastka z dodatkiem masła są bardziej kruche. Te dodatkowo są super czekoladowe, pyszne. Szczególnie uwielbiam dodatek słonecznika w ciastkach. Przyjemnie chrupie. Ciastka są bardziej kaloryczne niż kilka ich poprzedników, ale są bardziej zbliżone do kruchych ciasteczek ze sklepu. To jest właśnie to o czym pisałam w tej notce jak to jest z wypiekami na diecie. Od czasu do czasu można sobie zaserwować coś bardziej tłuściutkiego i kalorycznego.
Ciastka czekoladowe ze słonecznikiem
Składniki (8-9 sztuk)
Przygotowanie:
Ciastka czekoladowe ze słonecznikiem
Składniki (8-9 sztuk)
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 20 g wiórek kokosowych
- 40 g masła
- 45 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
- 50 g słonecznika
- opcjonalnie 1 łyżeczka maku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- W misce wymieszać ze sobą suche składniki.
- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem i miodem. Przestudzić.
- Kiedy masa czekoladowa się ochłodzi dodać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić aby składniki się połączyły.
- Formować ciastka i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 20-25 minut
Pyszne ciasteczka :) Uwielbiam takie domowe z ziarnem :)
OdpowiedzUsuńmożna jajko zastąpić bananem? jak tak to napewno zrobię (chyba na dzień mamy hoho)
OdpowiedzUsuńmożna próbować :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńwypieki na diecie jak najbardziej, pod warunkiem, że ktoś potrafi poprzestać na max 2 ciasteczkach:) ja nie potrafię:) dlatego chwilowo nie piekę- ale w sumie i tak nie chudnę więc może sobie odpuścić i znowu pozwolić piekarnikowi pracować na pełnych obrotach?:) ciacha na pewno były przepyszne!
OdpowiedzUsuńWow prezentują się świetnie!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis - do zrobienia :)
najgorzej, że teraz takich dobroci nie mogę :(
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie <3
Zawsze najlepsze przepisy trafiają się na diecie. :D
OdpowiedzUsuńNie posiadam wagi kuchennej, więc mogę prosić o podawanie ilości na szklanki? Każda mąka ma inną wagę i nie chcę kolejnych nieudanych ciastek :(
OdpowiedzUsuńŁucja
zwrócę na to uwagę, ale właśnie, żeby nie było nieudanych ciastek podaję dokładną wagę, bo uważam, że proporcje na szklanki bywają mało precyzyjne.
UsuńZrobiłam je trochę "na oko", ale się udały! Mój pierwszy udany wypiek! Różnią się trochę od tych ze zdjęcia, ale co tam (:
UsuńCzym mogłabym zastąpić mąkę orkiszową? Niestety nie dostanę jej w mojej miejscowości.
OdpowiedzUsuńZnów Łucja ;)
możesz użyć pszennej pełnoziarnistej :)
Usuń