18.5.16

Szparagi na cieście francuskim

Do krainy szparaga trafiłam chyba po to, żeby w końcu pokochać to warzywo. Bo mówiąc szczerze jakoś nie zachwyca mnie specjalnie. Jest bo jest, ale jakby go nie było to nie tęskniłabym szczególnie a i wielkiej pustki bym nie odczuła. Dobry kucharz powinien lubić wszystkie smaki więc jako żona kucharza również poczuwam się do tego "obowiązku" i w żadnym razie nie skreślam szparaga. Wręcz przeciwnie, daję mu wiele szans i na różne sposoby się poznajemy. Tym razem klasyka jeżeli chodzi o zielone szparagi, a więc tarta. Ok, poszliśmy nieco na łatwiznę, bo kupiliśmy gotowe ciasto, na dodatek francuskie, więc tłuste jak cholera. Ale kiedy ja ostatnio jadłam ciasto francuskie ? niemal wieki temu, więc sobie przyzwoliłam. Kiedy najdzie Was ochota na skok w bok (od diety oczywiście) to śmiało zróbcie tą tartę.

WSKAZÓWKI: użyłam 250 g młodych, już pozbawionych grubej części szparagów. Jeżeli macie te standardowe użyjcie trochę więcej, a przed gotowaniem pozbawcie je grubej części łodygi. Tarta jest gotowa kiedy zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze lekko płynne. Ja tym razem nieco ją przetrzymałam i jak widać zarówno białko jak i żółtko było ścięte. Co nie ujętło tarcie smaku :)


Szparagi na cieście francuskim

Składniki:
  • 250 g zielonych szparagów
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • 3 jajka +1 do posmarowania ciasta
  • pół kostki sera camembert
  • 1 pomidor
  • 2 spore łyżki naturalnego serka homo lub gęstego jogurtu
  • sól, pieprz
  • trochę mleka
Przygotowanie:
  1. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka
  2. Piekarnik rozgrzać do 180*
  3. Ciasto wyjąć z opakowania i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. 1 jajko "roztrzepać" i posmarować nim górę ciasta (resztę jajka zachować). Ciasto wstawić do piekarnika żeby lekko się podpiekło około 15 minut (do lekkiego zrumienienia)
  5. Do reszty jajka, która została ze smarowania ciasta dodać serek/jogurt sól, pieprz - wymieszać i posmarować podpieczone ciasto. Na tą warstwę ułożyć szparagi, drobno pokrojonego pomidora i kawałki serka camembert. Na górę rozbić pozostałe jajka, oprószyć całość delikatnie solą i piec jeszcze około 20 minut - do ścięcia się białka. 


6 komentarzy:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=qWy_aOlB45Y

    OdpowiedzUsuń
  2. https://www.youtube.com/watch?v=qWy_aOlB45Y

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam szparagów...ostatnio pisałam o tym komuś na blogu i aż mi było wstyd. To mówisz że nie powala na kolana? Ja ciasta francuskiego unikam jak ognia i nie z powodu kaloryczności a dlatego że źle się po nim czuję, ociężała, zamulona- ale chcę zrobić zapiekankę ze szparagami i muszę sama się przekonać czy mogę bez nich żyć czy nie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja osobiście uwielbiam takie tarty :) Co do ciasta francuskiego, to ostatni raz jadłam w zeszłym roku kiedy robiłam ciastka na blog :) Ale użyłam wtedy ciasta francuskiego w wersji light firmy Liness (do nabycia w Lidlu), także Henglein też ma w swojej ofercie takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podrzucę ten podpis mojej przyjaciółce, bo ostatnio szukała jakiegoś na szparagi! :)))

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP