Czasami tęsknimy za jakimś smakiem. Często po spróbowaniu go zakochujemy się w nim jeszcze raz - tak miałam z czekoladkami od Goplany, których szukałam wszędzie ponad 10 lat. Dostałam je kiedyś w paczce od świętego Mikołaja. Takiego Mikołaja co to przychodził do remizy, a prócz niego przychodzili też rodzice z dziećmi. I ten Mikołaj miał wór pełen reklamówek ze słodyczami i obdarowywał dzieci i pozował do zdjęć. Smak tej czekoladowej figurki ciągle gdzieś tam na końcu języka miałam. Po wielu latach odkryłam je w sklepie Lewiatan, a później jeszcze kupowałam je na Kleparzu w Krakowie. Kiedy było już po świętach zaczynała się na nie promocja, 50 gr/sztuka. To prawie szło w hurcie. Każdy kęs to była wycieczka do raju. Nie mogę ich jednak winić za moje nadprogramowe kilogramy, za bardzo je wielbię.
Zdarzają się też odwrotne sytuacje, kiedy nie jedliśmy czegoś wieki, kupujemy, otwieramy, próbujemy...i nie ma fajerwerków. Tak miałam np z nutellą. Kupiłam tą obfotografowaną na instagramie Nutellę Go i szału nie było. No to jak nie ma szału, to po co kupować, zapychać się tym cukrem, tłuszczem, aromatami a później jeszcze biadolić, że na wadze więcej. Zwłaszcza, że...można zrobić swoją nutellę! No dobra, zamiennik taki, który nie ma nic z nią wspólnego. Ani składu, ani smaku, ani aromatu, ani koloru... Ale przecież na diecie lubimy się tak świadomie oszukiwać, zwłaszcza jeśli chodzi o słodycze. Szczerze, nie wiem skąd to się wzięło i po co to. Czy produkujemy więcej adrenaliny kiedy tak tą niby-nutellą posyłamy naszą dietę w diabły ? Może chodzi o pokazanie kto tu jest silniejszy i kto ma kontrolę; dieta nad nami czy my nad dietą. Nie ważne, ważne, że jest pewna nutella, tudzież krem albo pudding czekoladowy, którym można się na diecie raczyć z przyjemnością i bez poczucia winy (swoją drogą NIGDY nie możecie mieć poczucia winy zjadając coś spoza listy dozwolonych produktów, to nie prowadzi do niczego dobrego).
Lekki czekoladowy krem z awokado (nutella)
Składniki (2 małe porcje):
- 1 małe bardzo miękkie awokado
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Awokado przekroić, wyjąć pestkę i najlepiej łyżką wydrążyć środek. Umieścić w naczyniu, dodać pozostałę składniki i dokładnie zblendować na jednolitą masę.
- Przełożyć do kieliszków/małych szklaneczek i zjeść od razu lub schłodzić w lodówce
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńjak przeczytałam nutella - musiałam wejść i dowiedzieć się więcej :D pysznie wygląda i na pewno super smakuje :D jutro będę u siebie próbować :)
OdpowiedzUsuńa robię często, fajna, smaczna, no i oszukana, a o to mi chodzi, samo zdrowie wbrew pozorom ;)
OdpowiedzUsuń