Czasu bez Internetu nie spożytkowałam dostatecznie dobrze i
twórczo jak pisałam TUTAJ. Dopiero w fazie akceptacji mojej marnej sytuacji
wzięłam się za siebie i wzięłam się za pichcenie. Chciałam po tak długiej
przerwie dać Wam coś ekstra, coś do czego sama długo się przymierzałam ale
jakoś nigdy nie było nam po drodze. Chciałam zrobić kokosowy jagielnik i
potraktować go jako powitalny tort. Smak masy był pyszny, w końcu wiem jak
pozbyć się tej cholernej goryczki z kaszy jaglanej. Nie zawiódł smak, zawiodła
konsystencja. Po całej nocy i całym dniu spędzonym w lodówce, po przekrojeniu
na talerzyku była jedna wielka bryja, przypominająca budyń a nie ciasto. Ale dzięki temu wiedziałam już jak zrobić
jaglany budyń. Dodałam jeszcze czekolady i oto on! Smak ma naprawdę pyszny.
Cofam też swoje słowa, że desery z kaszy jaglanej są niedobre. Są dobre, nawet
pyszne, tylko wcześniej po prostu nie miałam dobrego patentu na tą jej gorycz i
za mało cierpliwości, żeby ją dobrze zblendować.
Czekoladowy budyń jaglany
Składniki (2-3 porcje):
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka lub 1 szkl mleka + 1 szkl wody
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego w temp pokojowej
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Kaszę
przepłukać - najlepiej 2 razy - gorącą, zagotowaną wodą, żeby pozbyć się goryczy
na sitku lub durszlaku wyłożonym gazą.
- Kaszę
zalać mlekiem lub mlekiem z wodą, posłodzić, dodać olej i gotować na
niedużym ogniu około 20 minut, aż kasza wsiąknie cały płyn.
- Zdjąć z
ognia, dodać puszkę mleczka kokosowego, dobrze kiedy nie będzie zbyt gęste
i dokładnie zblendować.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wmieszać do masy jaglanej.
- Budyń można zjeść od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Robiłam go pierwszy raz i wyszedł prze...świetny. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńsuper! :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńna pewno smaczny,takiego jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe, czekolada i kasza jaglana to brzmi naprawdę smacznie ☺
OdpowiedzUsuń