Od trzech tygodni sprawdzam na sobie działanie diety o niskim indeksie glikemicznym. To co mogę o niej powiedzieć to na pewno to, że w końcu mnie nie wzdyma, ale włączyłam do swojego menu mleko bez laktozy, więc nie wiem czemu bardziej zawdzięczam brak wydętego brzucha - diecie czy odstawieniu laktozy. Schudłam w tym czasie 2,5 kg, w zasadzie to tyle ubyło mi w ciągu dwóch tygodni i od tej pory waga znów stoi. Okej, zjadłam w tym czasie zdecydowanie więcej winogron niż powinnam, dwa razy na obiad zjadłam gotowane w mundurkach ziemniaki, raz arbuza i... więcej grzechów nie pamiętam. Zero cukru, nawet miód zastąpiłam syropem z agawy. Jeżeli takie drobne odstępstwa hamują mi wagę to jest już naprawdę źle i koniecznie muszę zrobić pakiet badań. Ale zanim do tego dojdzie pozostaje przy wyznaczonej przez siebie ścieżce, produkty o niskim indeksie glikemicznym mnie nie zabiją i krzywdy też nie wyrządzą.
Jeżeli sami chcecie odżywiać się w ten sposób to wiedzcie, że możliwości na tej "diecie" jest bardzo dużo i sami możecie upiec i ugotować niemal wszystko. No fryteczek już nie zjecie, ale generalnie każda dieta uważa frytki za zło wcielone :)
Prezentowany przepis jest uniwersalny. Może posłużyć jako podstawa do tarty na słodko i na słono, można zrobić na niej jabłecznik. Do ciasta prawie nigdy nie dodaję cukru, ani innych zamienników. Słodycz nadaje zawsze farsz. Podobnie z wersją wytrawną; zero soli, ewentualnie mała szczypta.
Kruche ciasto z niskim IG
Składniki (standardowa forma na tartę):
Jeżeli sami chcecie odżywiać się w ten sposób to wiedzcie, że możliwości na tej "diecie" jest bardzo dużo i sami możecie upiec i ugotować niemal wszystko. No fryteczek już nie zjecie, ale generalnie każda dieta uważa frytki za zło wcielone :)
Prezentowany przepis jest uniwersalny. Może posłużyć jako podstawa do tarty na słodko i na słono, można zrobić na niej jabłecznik. Do ciasta prawie nigdy nie dodaję cukru, ani innych zamienników. Słodycz nadaje zawsze farsz. Podobnie z wersją wytrawną; zero soli, ewentualnie mała szczypta.
Kruche ciasto z niskim IG
Składniki (standardowa forma na tartę):
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g otrębów owsianych
- 80 g masła
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Oba rodzaje mąk, otręby i sól wymieszać razem w misce. Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i jogurt.
- Ciasto wyrabiać najlepiej rękoma, do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na pół godziny do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Po tym czasie wyjąć ciasto i oblepiać spód i boki formy (formę wcześniej można wysmarować cienką warstwą masła), spód nakłuć widelcem.
- Podpiec przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńbyłam kiedyś na diecie Montignaca opartej na niskim ig- bardzo miło ją wspominam i faktycznie- możliwości pichcenia miałam bardzo dużo- teraz wcinam tony owoców i warzyw i nie boję się juz gotowanej marchewki ale frytecze nie ruszam duużo bardziej wolę pieczone bez tłuszczu:) mam nadzieję, że to chwilowy zastój i że waga u ciebie znowu zacznie spadać:)
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie z innej beczki: czy Twoja suknia ślubna to Anna Kara? Masz więcej zdjęć, na których ją widać? :)
OdpowiedzUsuńsuknię ślubną kupiłam w jednym z krakowskich butików i to nie jest Anna Kara, ale jest piękna, szczególnie ma piękny tył. Mam więcej ujęć, jak podasz maila to Ci mogę podesłać.
Usuńally-lp@tlen.pl :)
OdpowiedzUsuńDużo tych grzechów jak na tak krótki czas ;) syrop z agawy niestety nie na daje się na diecie z niskim ig, dozwolone słodzidła to erytrol, ksylitol i stewia.
OdpowiedzUsuńTen erytrol to muszę w końcu kupić. Bo jeszcze go w swojej kuchni nie miałam.
OdpowiedzUsuńPolecam słodzić fruktozą
OdpowiedzUsuń