22.9.17

Czekoladowy tort bez dodatku cukru z niskim IG

Zaczęłam wgłębiać się w temat indeksu glikemicznego, cukrzycy, insulinoodporności, problemów z tarczycą. Na swoje nieszczęście zapisałam się do kilku grup na facebooku. Piszę nieszczęście bo tam można zwariować. Jeden mądrzejszy od drugiego, każdy chciałby uchodzić za guru w danym temacie, a problem napicia się chociażby kawy jest wałkowany przez kilka dobrych godzin. Bo czy to ma być kawa rozpuszczalna, czy mielona, jak mielona to jak grubo mielona, czy można zabielać i czym, a słodzić ? przecież cukier jest zakazany to czym słodzić, pić zimną czy ciepłą...Ale to jest temat tak obszerny, że ja potrzebuję zrobić z tego osobny, z pewnością ciekawy i przede wszystkim tragiczny w swej śmieszności (albo odwrotnie) wpis. 

Dziś mam dla Was tort i to jest tort, który mam zamiar przygotować dla mojej mamy-cukrzyka, która na szczęście nie należy do żadnych facebookowych grup i nie zwariowała na punkcie swojej cukrzycy, używa zamienników cukru, a czasami i cukru w małych ilościach. Więc takim tortem na pewno nie pogardzi. Dla swojego bezpieczeństwa nie powiem, że to tort dla cukrzyka, ale że tort o niskim indeksie glikemicznym i bez dodatku cukru już mogę powiedzieć. Bo z tym ciężko się nie zgodzić, niezależnie od tego po której stronie barykady się stoi (okej, 2 łyżki skrobii ziemniaczanej to wyjątek, ale to tylko 2 łyżki). Pierwotnie biszkopt miał być nasączony kawą, ale niestety tak się ucieszyłam, że mi taki piękny wyszedł, że o kawie przypomniałam sobie dopiero po nałożeniu porzeczek. No cóż, innym razem :)

*Jako, że nie używam cukru, dla mnie ten tort jest odpowiednio słodki, mimo gorzkiej czekolady. Jeżeli Wy na co dzień używacie cukru proponuję użyć mlecznej czekolady. Można też dosłodzić czekoladową masę, albo dodać więcej cukru/miodu/syropu z agawy/czy innego słodzidła do biszkoptu.  

Czekoladowy tort bez dodatku cukru z niskim IG

Składniki (tortownica 20 cm):

Biszkopt:
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 5 dużych jajek
  • 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki syropu z agawy - lub więcej według smaku
Dżem:
  • 125 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki syropu z agawy
Czekoladowa masa:
  • 150 g gorzkiej czekolady + 50 g na polewę
  • 6-7 pełnych łyżek jogurtu greckiego
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Żółka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, około 3-5 minut. Po tym czasie dodać syrop z agawy i ubijać jeszcze przez chwilę. Nie wyłączając miksera dodawać po jednym żółtku. 
  3. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ze skrobią. Dodać do masy jajecznej i miksować tylko do połączenia się składników.
  4. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, studzić pół godziny w formie, później wyjąć i studzić trzymając biszkopt do góry nogami. Kiedy będzie całkiem wystudzony przekroić na 2 blaty. 
  5. DŻEM - porzeczki umieścić w garnku, kiedy zaczną się podgrzewać dodać syrop z agawy i około 50-100 ml wody. Dusić do czasu aż porzeczki się rozpadną, można je również zblendować. Dżemem posmarować dolny blat biszkoptu.
  6. MASA CZEKOLADOWA - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Masę wyłożyć na porzeczki. Przykryć górnym blatem, masą można również wysmarować boki tortu. Całość schować do lodówki najlepiej na całą noc.
  7. POLEWA - rozpuścić 50 g czekolady w kąpieki wodnej i wysmarować nią górę tortu. Schłodzić. 




7 komentarzy:

  1. lubię połączenie kremu z kwaśniejszym dżemem :)
    musi być pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny i zarazem prosty, smaczny oraz zdrowy przepis :) Masz racje, cukier jest szkodliwy pod każdym względem. Osobiście odstawiłam go jakiś czas temu i czuję się o niebo lepiej. Zniknęły niektóre dolegliwości, których wcześniej nie mogłam się pozbyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. hehe coś o tych grupach na fb wiem- my nie możemy się nadziwić jakie głupoty wypisują ludzie na grupie "budowa domu" i pomału myślimy o jej opuszczeniu.
    Co do ciacha to wygląda tak apetycznie że wsunęłabym kawałek nawet gdybyś tam wsypała 3 szklanki cukru:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy3/15/2018

    Niestety ten tort nie ma niskiego ig

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden jej składnik ma wysokie IG i jest to skrobia ziemniaczana, to nie przekreśla całego wypieku.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP