Przyszedł czas na najbardziej bezproduktywny tydzień, a jest to każdy tydzień, w którym mam popołudniową zmianę. Chociaż zaczynam ją już przed południem, a kiedy jest dużo pracy to i wcześniej. Być w pracy od 10.30-20, to istny koszmar. Rano niby się można wyspać - a guzik prawda. Nastawiam budzik na 7.30 i walczę, żeby nie zamknąć spowrotem oczu, co biorąc pod uwagę, o której wstaje dzień jest nie lada wyzwaniem. Jak moja psina nie przyjdzie się poprzytulać to wygrywam ze snem. Inaczej tuląc się w tą ciepłą sierść odlatuję w objęcia morfeusza i muszę ustawiać drzemki. Najgorzej kiedy rano muszę jeszcze skoczyć do sklepu. Nie mogę wyjść do sklepu, nie wychodząc wcześniej z psem, bo będzie szczekał. Ale nie mogę też za wcześnie wyjść z psem, żeby nie musiał zbyt długo czekać na kolejny spacer. Logistycznie to ułożyć jest sztuką. Trzeba wygospodarować czas na kawkę, śniadanie, make-up. A kiedy już to wszystko jest zrobione, siadam w końcu na tyłku i myślę, że mam jeszcze tyle czasu. Zdążę dodać jakieś zdjęcie, może coś napisać. I kiedy tak myślę, co tu z tym nadmiarem czasu zrobić, on kurczy się do takich rozmiarów, z którymi już nic nie da się zrobić... Wracam do domu, mąż śpi, bo chory, znów trzeba wyjść z psinką na spacer i znów wydaje się, że mam przed sobą cały wieczór, a ze wszystkiego co mogłabym zrobić wybieram pójście do łózka, bom taka zmęczona.
Żytnio-gryczane muffinki, niski IG
Składniki (10-12 sztuk)
Żytnio-gryczane muffinki, niski IG
Składniki (10-12 sztuk)
- 100 g mąki żytniej
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml oleju
- 50 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 g malin
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- W misce wymieszać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, mielone migdały i cukier.
- W osobnym naczyniu zmiksować lub dokładnie wymieszać jajka, olej i mleko.
- Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Dodać maliny i ponownie wymieszać.
- Ciasto nakładać do foremek na muffinki. Piec około 25 minut, do suchego patyczka.
Wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglądają bosko, chętnie wypróbuje taki przepis :D
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru mogę posłodzić stawią? Ile należy jej wtedy dodać?
OdpowiedzUsuń