29.11.17

Żytnio-gryczane muffinki, niski IG

Przyszedł czas na najbardziej bezproduktywny tydzień, a jest to każdy tydzień, w którym mam popołudniową zmianę. Chociaż zaczynam ją już przed południem, a kiedy jest dużo pracy to i wcześniej. Być w pracy od 10.30-20, to istny koszmar. Rano niby się można wyspać - a guzik prawda. Nastawiam budzik na 7.30 i walczę, żeby nie zamknąć spowrotem oczu, co biorąc pod uwagę, o której wstaje dzień jest nie lada wyzwaniem. Jak moja psina nie przyjdzie się poprzytulać to wygrywam ze snem. Inaczej tuląc się w tą ciepłą sierść odlatuję w objęcia morfeusza i muszę ustawiać drzemki. Najgorzej kiedy rano muszę jeszcze skoczyć do sklepu. Nie mogę wyjść do sklepu, nie wychodząc wcześniej z psem, bo będzie szczekał. Ale nie mogę też za wcześnie wyjść z psem, żeby nie musiał zbyt długo czekać na kolejny spacer. Logistycznie to ułożyć jest sztuką. Trzeba wygospodarować czas na kawkę, śniadanie, make-up. A kiedy już to wszystko jest zrobione, siadam w końcu na tyłku i myślę, że mam jeszcze tyle czasu. Zdążę dodać jakieś zdjęcie, może coś napisać. I kiedy tak myślę, co tu z tym nadmiarem czasu zrobić, on kurczy się do takich rozmiarów, z którymi już nic nie da się zrobić... Wracam do domu, mąż śpi, bo chory, znów trzeba wyjść z psinką na spacer i znów wydaje się, że mam przed sobą cały wieczór, a ze wszystkiego co mogłabym zrobić wybieram pójście do łózka, bom taka zmęczona. 

Żytnio-gryczane muffinki, niski IG

Składniki (10-12 sztuk)
  • 100 g mąki żytniej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g malin
Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. W misce wymieszać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, mielone migdały i cukier. 
  3. W osobnym naczyniu zmiksować lub dokładnie wymieszać jajka, olej i mleko. 
  4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Dodać maliny i ponownie wymieszać.
  5. Ciasto nakładać do foremek na muffinki. Piec około 25 minut, do suchego patyczka. 



4 komentarze:

  1. Anonimowy11/30/2017

    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Wyglądają bosko, chętnie wypróbuje taki przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy1/26/2020

    Czy zamiast cukru mogę posłodzić stawią? Ile należy jej wtedy dodać?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP