Ze wszystkich zimowych miesięcy przyszedł ten, który toleruję ze względu na czar Bożonarodzeniowy. Świąteczne jarmarki, bombki, lampki, wspinający się po rynnie Mikołaj, a za niedługo świąteczne piosenki i kolędy. Uwielbiam klimat zimowych zdjęć a poranna kawa nigdy nie smakuje tak dobrze jak w grudniowe poranki. Jestem zakochana w grubych plecionych swetrach, wełnianych płaszczach, świątecznych zakolanówkach - podziwiam u innych, bo moja figura nie zgrywa się z moim zauroczeniem.
W grudniu też nie denerwuję się kiedy jest zimno - to rezerwuję sobie na styczeń i luty. Dopóki nie trzeba odśnieżać samochodu 10 minut, śnieg również jest okej. Jest pierwszy grzaniec, pierwsza gorąca czekolada, hektolitry herbaty i spacery z psem, na które jak nie weźmiesz rękawiczek i nie opatulisz się szczelnie szalem to masz problem.
A kiedy grudzień rozpoczyna się wypłatą i wizją urlopu to względem pozostałych miesięcy sporo zyskuje. Tygodniowy i krótki ten urlop, ale jest. I żeby tylko ten polski grudzień był dla mnie dobry i nie przywitał mnie zaspami na autostradzie.
Tymczasem prawdziwie grudniowe ciasto, naszpikowane orzechami. Przepisów był wysyp więc i ja skorzystałam z kilku, zmieniajać co nieco.
Ciasto wiewiórka
Składniki (forma na babkę):
W grudniu też nie denerwuję się kiedy jest zimno - to rezerwuję sobie na styczeń i luty. Dopóki nie trzeba odśnieżać samochodu 10 minut, śnieg również jest okej. Jest pierwszy grzaniec, pierwsza gorąca czekolada, hektolitry herbaty i spacery z psem, na które jak nie weźmiesz rękawiczek i nie opatulisz się szczelnie szalem to masz problem.
A kiedy grudzień rozpoczyna się wypłatą i wizją urlopu to względem pozostałych miesięcy sporo zyskuje. Tygodniowy i krótki ten urlop, ale jest. I żeby tylko ten polski grudzień był dla mnie dobry i nie przywitał mnie zaspami na autostradzie.
Tymczasem prawdziwie grudniowe ciasto, naszpikowane orzechami. Przepisów był wysyp więc i ja skorzystałam z kilku, zmieniajać co nieco.
Ciasto wiewiórka
Składniki (forma na babkę):
- 130 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 100 ml oleju
- 60 g brązowego cukru
- 3 jabłka
- 100 g dowolnych orzechów
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
- Orzechy posiekać, jabłka zetrzeć na tarce o grubych okach.
- Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, ok 5-7 minut. Powoli wlewać olej cały czas miksując. Następnie stopniowo dodawać wymieszane ze sobą mąki. Miksować do połączenia się składników.
- Dodać starte jabłkai orzechy, wmiechać w masę, najlepiej łyżką, drewnianą lub zwykłą.
- Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wlać ciasto.
- Wstawić do piekarnika na około 50-60 minut, do suchego patyczka.
uwielbiam wiewiórkę <3
OdpowiedzUsuńja w tym roku pierwszy raz narzekam na grudzień! Wyjechałam do Hiszpanii i od razu trafiłam na... alert pogodowy! :D A ogrzewanie w budynkach to rzadkość... brr
Mniam! :-)
OdpowiedzUsuńZarówno ciasto, jak i nazwa naprawdę mnie przekonały :)))
OdpowiedzUsuń