27.3.18

Domowy sos pieczeniowy jasny

Rodzinne obiady najczęściej charakteryzują się tym, że na stole ląduje mięso, ziemniaki i sos. U mnie też tak było. Kiedy wyprowadziłam się od rodziców zaczęłam jeść zupełnie inaczej niż jadało się u mnie w domu. Po kilku a może i kilkunastu latach (jak ten czas szybko mija) zatęskniłam za obiadem z sosem. Niemiecki sosy z torebki to jakaś masakra. W ogóle niemiecka kuchnia mnie nie przekonuje. Miliony gotowców, a wszystko bez smaku. Tradycyjny sos zagęszczany mąką to też niezbyt dobra opcja kiedy chce się jadać lżej. I tak drogą eliminacji innych opcji powstał ten sos. Okej, to nasz chyba czwarty raz z takim sosem. Ciemniejszy kiedy gotowany jest z ciemnym mięsem i jaśniejszy kiedy używamy białego mięsa. Sos jest gęściutki, jak zagęszczany ale nie jest taki ciężki, aromatyczny od mięsa i warzyw. Po prostu genialny. 


Domowy sos pieczeniowy jasny

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
marynata do mięsa:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 4 ząbki startego czosnku
  • spory kawałek indyka - u nas 1 kg
Przygotowanie:
  1. W naczyniu przygotować marynatę; połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wsadzić mięso i natrzeć je. Zostawić.
  2. Warzywa pokroić w kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć mięso z obu stron. Dorzucić warzywa. Chwilę smażyć, następnie podlać winem (50 ml białego wytrawnego lub wytrawnego). Kiedy wino odparuje, po około 3 minutach, całość zalać wodą (tyle, żeby przykryło warzywa, nie więcej) zmniejszyć gaz, zostawić na 1-1,5 godziny przykryte w połowie pokrywką. 
  4. Kiedy warzywa zaczną się "rozpadać" zdjąć z ognia, wyjąć mięso. Resztę dokładnie zblendować. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty rozrzedzić dolewając przegotowanej wody. 

5 komentarzy:

  1. Ja właśnie w ten sposób ostatnio zagęszczam sosy - miksuję warzywa z bulionu z bulionem właśnie i odrobiną jogurtu greckiego - yummy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/28/2018

    ....mam pytanko ile tego wina należy dać i jakie wino ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/28/2018

    Obiadek wygląda bardzo zachęcająco dlatego proszę o podanie jakie należy użyć wino i w jakiej ilości.Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o faktycznie zapomniałam dodać. Wina było jakieś 50 ml, białe wytrawne ale może też być półwytrawne

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP