Rodzinne obiady najczęściej charakteryzują się tym, że na stole ląduje mięso, ziemniaki i sos. U mnie też tak było. Kiedy wyprowadziłam się od rodziców zaczęłam jeść zupełnie inaczej niż jadało się u mnie w domu. Po kilku a może i kilkunastu latach (jak ten czas szybko mija) zatęskniłam za obiadem z sosem. Niemiecki sosy z torebki to jakaś masakra. W ogóle niemiecka kuchnia mnie nie przekonuje. Miliony gotowców, a wszystko bez smaku. Tradycyjny sos zagęszczany mąką to też niezbyt dobra opcja kiedy chce się jadać lżej. I tak drogą eliminacji innych opcji powstał ten sos. Okej, to nasz chyba czwarty raz z takim sosem. Ciemniejszy kiedy gotowany jest z ciemnym mięsem i jaśniejszy kiedy używamy białego mięsa. Sos jest gęściutki, jak zagęszczany ale nie jest taki ciężki, aromatyczny od mięsa i warzyw. Po prostu genialny.
Domowy sos pieczeniowy jasny
Składniki:
Domowy sos pieczeniowy jasny
Składniki:
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- 1 pietruszka
marynata do mięsa:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju rzepakowego
- 4 ząbki startego czosnku
- spory kawałek indyka - u nas 1 kg
Przygotowanie:
- W naczyniu przygotować marynatę; połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wsadzić mięso i natrzeć je. Zostawić.
- Warzywa pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć mięso z obu stron. Dorzucić warzywa. Chwilę smażyć, następnie podlać winem (50 ml białego wytrawnego lub wytrawnego). Kiedy wino odparuje, po około 3 minutach, całość zalać wodą (tyle, żeby przykryło warzywa, nie więcej) zmniejszyć gaz, zostawić na 1-1,5 godziny przykryte w połowie pokrywką.
- Kiedy warzywa zaczną się "rozpadać" zdjąć z ognia, wyjąć mięso. Resztę dokładnie zblendować. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty rozrzedzić dolewając przegotowanej wody.
Ja właśnie w ten sposób ostatnio zagęszczam sosy - miksuję warzywa z bulionu z bulionem właśnie i odrobiną jogurtu greckiego - yummy! :)
OdpowiedzUsuńnajprostsze rozwiązania są najlepsze :)
Usuń....mam pytanko ile tego wina należy dać i jakie wino ?
OdpowiedzUsuńObiadek wygląda bardzo zachęcająco dlatego proszę o podanie jakie należy użyć wino i w jakiej ilości.Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńo faktycznie zapomniałam dodać. Wina było jakieś 50 ml, białe wytrawne ale może też być półwytrawne
Usuń