Jest piątek, godzina 22. Otacza mnie cisza, taka cisza, że nawet myśli się rozmywają i nie potrafią skupić na jednym konkretnym temacie. Nie wiem co z sobą począć, zapalić papierosa, polać sobie lampkę wina, wypić małe piwko, czy zjeść czekoladę, a może przytulić się do pieska i zasnąć. Tyle miałam planów na wieczór, nie żadne wyskokowe, ani imprezowe. Takie zwykłe domowe; posprzątać łazienkę, poćwiczyć. A zaniemogłam z laptopem na kolanach i setką rozpoczętych a niedokończonych myśli. I tak już chyba się skończy ten piątek trzynastego, zawieszony gdzies w próżni, nijaki, bez podjętych decyzji... albo i nie. Olśniło mnie, zdecydowałam, idę po wino!
Ciasto ucierane z porzeczkami
inspiracja: kwestiasmaku.com
Składniki (tortownica 20 cm):
Ciasto ucierane z porzeczkami
inspiracja: kwestiasmaku.com
Składniki (tortownica 20 cm):
- 250 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 100 g porzeczek+1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Mąkę przesiać z sodą/proszkiem do miski i wymieszać.
- W osobnej misce utrzeć jajka z cukrem, około 5 minut.
- Dodać jogurt, roztopione i przestudzone masło, oraz mąkę z sodą. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.
- Masę przelać do tortownicy (wcześniej jej dno wyścielić papierem do pieczenia).
- Porzeczki wymieszać z mąką, wysypać na górę surowego ciasta.
- Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (całość 6 sporych kawałków)- 137 g
kalorie: 320
B: 9,72
T: 10,28
W: 46,34
W: 46,34
Aż chciałoby się monitor oblizać z rana :D
OdpowiedzUsuń