Zatrzymać lato na dłużej można właśnie tak i ten sposób Wam polecam, zwłaszcza fanom mango. W niemieckim Lidlu ogromne owoce mango kupowałam po promocyjnej cenie 1,29 euro. Prócz sernika na zimno zrobiłam też to ptasie mleczko!
Dwukolorowe ptasie mleczko
Składniki (forma 24 x 21 cm):
jasna część:
Dwukolorowe ptasie mleczko
Składniki (forma 24 x 21 cm):
jasna część:
- 350 g jogurtu naturalnego kokosowego lub zwykłego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki erytrolu, ksylitolu lub innej substancji słodzącej
- 12 g żelatyny + 5-6 łyżek zimnej wody
żólta część:
- 350 g puree z mango
- 10 g żelatyny +4-5 łyżek zimnej wody
polewa:
- 4 paski gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- JASNA CZĘŚĆ:
- Jogurt wymieszać z wiórkami i substancją słodzącą. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimną wodą i podgrzewać na ogniu do rozpuszczenia się, nie zagotować! Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszać, całość przelać do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać, najlepiej robotem ręcznym, żeby nie powstały grudki.
- Przelać do formy wylożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce.
- ŻÓŁTA CZĘŚĆ:
- Kiedy biała warstwa stężeje można przygotować drugą warstwę, postępując tak samo jak wyżej. Rozpuścić żelatynę, do żelatyny dodać 2 łyżki puree, wymieszać, przelać do całości i dokładnie zmiksować. Wylać na białą warstwę, wsadzić do lodówki lub zamrażalki.
- Kiedy całość będzie sztywna wyjąć z lodówki i pokroić na mniejsze kawałki.
- POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy. Polewać każdy kawałek ptasiego mleczka osobno i kłaść na talerz wyłozony papierem. Ponownie schować do lodówki UWAGA: ja kładłam każdy kawałek na łopatce do ciasta, oblewałam czekoladą i zsuwałam na talerz z papierem do pieczenia. Nie oblewałam spodu, bo czekoladę ciężko później odlepić w całości.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 36 g (całość ma 22 porcji)
O booooooooooorze szumiący, kupiłaś mnie! Tylko gdzie ja teraz dostanę mango :(
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńhttps://eskucinska1.wordpress.com/2018/09/20/od-nowa/