Niedzielny poranek, który nie wydaje się być wcale niedzielnym a sobotnim. Gdyby nie fakt, że zamknięte są sklepy to bym w to uwierzyła. Po wielu dniach i nadgodzinach spędzonych w pracy mam zakrzywioną czasoprzestrzeń, a wczoraj odpaliłam nowy serial na netflixie, ułożyłam się wygodnie na kanapie i po prostu zasnęłam. Wczoraj dopadło mnie to pracownicze zmęczenie, więc wszystko co wymaga ode mnie wysiłku zostawiam na dzisiejsze popołudnie. Czyli znów będę sprzątać w niedzielę. Tata nie byłby zadowolony, ale tak czasami wygląda dorosłe życie, kiedy masz za dużo do zrobienia a w pracy spędzasz 3/4 dnia.
Kukurydziane muffiny z powidłami i marcepanem
Składniki (6 sztuk):
Kukurydziane muffiny z powidłami i marcepanem
Składniki (6 sztuk):
- 50 g mąki kukurydzianej
- 12 g mąki ziemniaczanej
- 150 ml maślanki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 20 g stewii
- 25 g marcepanu (uformować kuleczki)
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Masa:
- 100g mascarpone
- 10g stewii
- zielony barwnik
Przygotowanie:
- W naczyniu wymieszać suche składniki.
- Jajko zmiksować z maślanką. Do suchych dodać jajeczną masę i wymieszać lub zmiksować lekko do połączenia się składników.
- Do papilotek nakładać masę, do połowy wysokości. Do każdego ciasta włożyć po pół łyżki powideł i kuleczce marcepanu, przykryć pozostałą ilością ciasta.
- Piec w 180* przez około 25-30 minut. Wystudzić.
- Ozdobić kremem - wszystkie składniki na krem umieścić w jednej miseczce i ubijać aż mascarpone zrobi się sztywne.
Wartość odżywcza dla 1 porcji, 86 g (całość ma 6 sztuk)
Kalorie: 197
B: 3,77
T: 9,1
W: 24,86
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.