O jaka ja jestem dumna z tego ciasta. Po pierwsze dlatego, że postanowiłam odchudzić nieco stary przepis o ten tutaj KLIK. Chociaż jak głosi tytuł on już był odchudzony, ale jak widać nic nie jest odchudzone na tyle, żeby nie można było jeszcze kilku kalorii uciąć. A po drugie jestem dumna, bo to mój kolejny bezglutenowy wypiek i chyba robię się w tym coraz lepsza. Jest kilka podstawowych zasad, których się podczas tego bezglutenowego pieczenia trzymam i wychodzi dobrze, a nawet świetnie. Wystarczy spojrzeć na konsystencję tego ciasta, niby zbite i ciężkie, ale jednak lekkie i mięciutkie.
Bezglutenowe ciasto szpinakowe
Składniki (tortownica 20 cm):
Bezglutenowe ciasto szpinakowe
Składniki (tortownica 20 cm):
- 185 g świeżego szpinaku
- 150 ml maślanki
- 2 jajka
- 60 g stewii
- 25 ml oleju
- 80 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej
- 5 g (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 g naturalnego serka homo
- sok z 1/4 grejfruta
- 1 łyżka stewii
- ewentualnie trochę mleka
Przygotowanie:
- Szpinak umyć i osuszyć (ważne, żeby nie był mokry bo puści za dużo wody). Zblendować dokładnie najlepiej w blenderze kielichowym razem z maślanką.
- Jajka ubić ze stewią ok 3-5 minut. Nie wyłączając miksera wlać olej i jeszcze chwilę miksować.
- Dodac szpinak i zmiksować.
- W naczyniu wymieszać ze sobą mąki i sodę, wsypać do szpinakowe masy i wmieszać w ciasto. Calosc przelać do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w 180* około 45-50 minut, do suchego patyczka
- POLEWA: kiedy ciasto będzie całkiem wystudzone zmieszać wszystkie składniki polewy (jeśli będzie zbyt gęsta, dodać trochę mleka) i polać górę ciasta.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (87 g) bez polewy
Kalorie: 166
B: 5,14
T: 5,65
W: 24,04
Pyszne:) upiekłam z pewną modyfikacją - oliwa zamiast oleju i tylko łyżeczka, kefir zamiast jogurtu oraz tylko mąka ryżowa - mniam mniam:) dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuńSuuuper! 🙂
UsuńTrochę jestem zawiedziona, po przeczytaniu sądziłam że trochę inaczej będą smakować te ciasteczka. Przepis dobry, ale jakoś nie dla mnie. Czekam na kolejne sztosy, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńO jakich ciasteczkach mowa ?
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Pyszne wyszlo. Zrobilam w keksowce. Niezbyt slodkie, tak jak lubie. Mąki zrobilam sama na szybko. Ryz i platki do mlynka.Do serka dodalam kilka kropli cytryny, zamiast grejfruta. Co do konsystencji to bardzo rzadka ale po upieczeniu idealna.
OdpowiedzUsuńU mnie rzadko pojawiają się naprawdę słodkie desery, dlatego, że na codzień nie używamy cukru więc nie potrzebujemy mocno słodkiego smaku 🙂 ja już nawet nie pamiętam konsystencji tego ciasta, ale najważniejsze że wyszło i co najważniejsze smakowało 🙂
UsuńO jakiej stewii w przepisie mowa? 60g to horendalnie dużo jeśli by chcieć użyć 97%.
OdpowiedzUsuń