Mówią, że jak coś jest zdrowe to można to jeść w ilościach niezliczonych a i tak się nic wielkiego nie wydarzy. Tymi batonami obalam tę teorię. Owszem są zdrowe, naturalne, bez spulchniaczy, aromatów, bez upychania w nich niepotrzebnego cukru, ale są też zajebiście kaloryczne! Jeden dziennie i chować sprzed nosa, żeby nie kusiły. No i teraz to ja już wiem skąd te nadprogramowe kilogramy po zimie...kupię orzechy, bo lepsze niż batonik czy czekolada, jeszcze jeden kawałek serniczka bo przecież jest bez cukru. O chipsy z batata, albo o obniżonej zawartości tłuszczu. Już nie wspominając o mojej największej zmorze "nie jestem głodna, ale coś bym zjadla". I tak w zasadzie cały dzień coś mielę w tej buzi.
Halo, fit blogerki jak Wy to robicie, że przygotowujecie takie piękne zdrowe, ale kaloryczne rzeczy (bo naszpikowane masłem orzechowym, daktylami, migdałami...) i nadal jesteście fit, podczas gdy mój lekki brzusio jest lekki tylko z nazwy ? Tylko nie mówcie, że rozdajecie, wyrzucacie albo robicie 2 dodatkowe cardio w ciągu dnia, bo tego nie zniosę i na to się nie godzę.
Batoniki owsiane
Składniki (8 sztuk, forma 24 x 21 cm):
Halo, fit blogerki jak Wy to robicie, że przygotowujecie takie piękne zdrowe, ale kaloryczne rzeczy (bo naszpikowane masłem orzechowym, daktylami, migdałami...) i nadal jesteście fit, podczas gdy mój lekki brzusio jest lekki tylko z nazwy ? Tylko nie mówcie, że rozdajecie, wyrzucacie albo robicie 2 dodatkowe cardio w ciągu dnia, bo tego nie zniosę i na to się nie godzę.
Batoniki owsiane
Składniki (8 sztuk, forma 24 x 21 cm):
- 100 g płatków owsianych
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g suszonych moreli
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g płatków kokosa
- 65 g masła orzechowego
- 100g miodu
- 20g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Morele i orzechy posiekać, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Wbić jajko i znów wymieszać.
- Masło orzechowe, masło i miód roztopić. Lekko przestudzić i wlać do suchych składników. Wymieszać dokładnie łyżką, żeby cała masa była mokra.
- Przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć, wygladzając górę (wtedy nie będą się kruszyć przy krojeniu).
- Piec około 15-20 minut w 200* do zrumienienia. Kroić po wystudzeniu.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 68g
(całość to 8 porcji)
Kalorie: 311
B: 8,06
T: 16,98
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.