29.3.19

Batoniki owsiane

Mówią, że jak coś jest zdrowe to można to jeść w ilościach niezliczonych a i tak się nic wielkiego nie wydarzy. Tymi batonami obalam tę teorię. Owszem są zdrowe, naturalne, bez spulchniaczy, aromatów, bez upychania w nich niepotrzebnego cukru, ale są też zajebiście kaloryczne! Jeden dziennie i chować sprzed nosa, żeby nie kusiły. No i teraz to ja już wiem skąd te nadprogramowe kilogramy po zimie...kupię orzechy, bo lepsze niż batonik czy czekolada, jeszcze jeden kawałek serniczka bo przecież jest bez cukru. O chipsy z batata, albo o obniżonej zawartości tłuszczu. Już nie wspominając o mojej największej zmorze "nie jestem głodna, ale coś bym zjadla". I tak w zasadzie cały dzień coś mielę w tej buzi.
Halo, fit blogerki jak Wy to robicie, że przygotowujecie takie piękne zdrowe, ale kaloryczne rzeczy (bo naszpikowane masłem orzechowym, daktylami, migdałami...) i nadal jesteście fit, podczas gdy mój lekki brzusio jest lekki tylko z nazwy ? Tylko nie mówcie, że rozdajecie, wyrzucacie albo robicie 2 dodatkowe cardio w ciągu dnia, bo tego nie zniosę i na to się nie godzę. 
Batoniki owsiane

Składniki (8 sztuk, forma 24 x 21 cm):
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonych moreli
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g płatków kokosa
  • 65 g masła orzechowego
  • 100g miodu
  • 20g masła
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Morele i orzechy posiekać, wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Wbić jajko i znów wymieszać.
  2. Masło orzechowe, masło i miód roztopić. Lekko przestudzić i wlać do suchych składników. Wymieszać dokładnie łyżką, żeby cała masa była mokra.
  3. Przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć, wygladzając górę (wtedy nie będą się kruszyć przy krojeniu).
  4. Piec około 15-20 minut w 200* do zrumienienia. Kroić po wystudzeniu.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 68g 
(całość to 8 porcji)  
Kalorie: 311 
B: 8,06  
T:  16,98  
W: 32,77  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP