Sobota jest fajna kiedy nie trzeba jej spędzać w pracy. Niestety tym razem nie jest mi dane cieszyć się tym wszystkim co oferuje leniwa sobota, począwszy od śniadaniowych placuszków, przez powolnie pitą kawę a na czytaniu książki kończąc. Już nawet sprzątanie, pranie, czy zmywanie góry naczyń wydaje się lepszą opcją niż praca. Ale to już za mną, teraz tylko (mikro)weekend! Ja swój zaczynam od urodzin, a jak urodziny to pewnie i tort! ale i Was nie zostawiam z niczym. Myślę, że ostatni weekend marca to dobry czas na planowanie wielkanocnych wypieków, a jak Wielkanoc to sernik (zresztą sernik jest dobry na każdą okazję). Sernikową ucztę zaczynam wypiekiem z masłem orzechowym. Rozkosz dla podniebienia.
Nie ma w Niemczech, a przynajmniej nie trafiłam na ser twarogowy. W ogóle, żeby kupić twaróg muszę jechać do ruskiego sklepu, w którym żeby było śmieszniej kupuję twaróg z Polski. Nie mam maszynki do mielenia, więc serniki robię albo na gęstych jogurtach naturalnych - tak jak ten - albo na ich quarkach, których gęstość odpowiada naszym serkom homogenizowanym. Widziałam gdzieś jednak, że da się ser "zmielić" blenderem, więc wypróbuję ten patent z pewnością, bo serniki na twarogach są ciężkie i zbite; idealne. W tym serniku namiastkę ciężkości zapewniło masło orzechowe. Muszę jeszcze dodac, że ten sernik z dnia na dzień smakował jeszcze lepiej 🙂
Sernik z masłem orzechowym i karmelem daktylowym
Składniki (tortownica 20 cm):
Spód:
Nie ma w Niemczech, a przynajmniej nie trafiłam na ser twarogowy. W ogóle, żeby kupić twaróg muszę jechać do ruskiego sklepu, w którym żeby było śmieszniej kupuję twaróg z Polski. Nie mam maszynki do mielenia, więc serniki robię albo na gęstych jogurtach naturalnych - tak jak ten - albo na ich quarkach, których gęstość odpowiada naszym serkom homogenizowanym. Widziałam gdzieś jednak, że da się ser "zmielić" blenderem, więc wypróbuję ten patent z pewnością, bo serniki na twarogach są ciężkie i zbite; idealne. W tym serniku namiastkę ciężkości zapewniło masło orzechowe. Muszę jeszcze dodac, że ten sernik z dnia na dzień smakował jeszcze lepiej 🙂
Sernik z masłem orzechowym i karmelem daktylowym
Składniki (tortownica 20 cm):
Spód:
- 130g mąki owsianej
- 60g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka erytrolu
- 2 łyżeczki kakao
Masa:
- 700 g gęstego jogurtu greckiego
- 200 g masła orzechowego
- 40 g mąki ryżowej
- 100 g erytrolu (jeśli ktoś lubi słodkie dodać więcej)
- 2 białka jaj + 1 żółtko
Polewa:
- daktylowy karmel PRZEPIS
Przygotowanie:
- SPÓD: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wyrobić ciasto. Schować na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić dno i trochę boki tortownicy (na spód formy dać papier do pieczenia), nakłuć widelcem, schować do lodówki.
- MASA: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jogurt, masło, żółtko i erytrol zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodac mąkę, zmiksować. Dodać ubite białka i wmiksowac do masy na najniższych obrotach, lub wmieszać łyżką.
- Tortownicę wyjąć z lodówki, masę wylać na spód.
- Piec w 180* około 80 minut. Po tym czasie patyczek wbity w środek ciasta nadal może być mokry, ale ciasto "zgęstnieje" po całkowitym wystudzeniu. Sernik można przechowywać w lodówce.
- POLEWA: Polewę zrobić według instrukcji w przepisie, polać górę sernika dopiero wtedy kiedy będzie wystudzony.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 160g, bez polewy (całość to 8 sporych kawałków)
Kalorie: 388
B: 15,47
T: 25,18
W: 23,86
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.