30.3.19

Sernik z masłem orzechowym

Sobota jest fajna kiedy nie trzeba jej spędzać w pracy. Niestety tym razem nie jest mi dane cieszyć się tym wszystkim co oferuje leniwa sobota, począwszy od śniadaniowych placuszków, przez powolnie pitą kawę a na czytaniu książki kończąc. Już nawet sprzątanie, pranie, czy zmywanie góry naczyń wydaje się lepszą opcją niż praca. Ale to już za mną, teraz tylko (mikro)weekend! Ja swój zaczynam od urodzin, a jak urodziny to pewnie i tort! ale i Was nie zostawiam z niczym. Myślę, że ostatni weekend marca to dobry czas na planowanie wielkanocnych wypieków, a jak Wielkanoc to sernik (zresztą sernik jest dobry na każdą okazję). Sernikową ucztę zaczynam wypiekiem z masłem orzechowym. Rozkosz dla podniebienia. 

Nie ma w Niemczech, a przynajmniej nie trafiłam na ser twarogowy. W ogóle, żeby kupić twaróg muszę jechać do ruskiego sklepu, w którym żeby było śmieszniej kupuję twaróg z Polski. Nie mam maszynki do mielenia, więc serniki robię albo na gęstych jogurtach naturalnych - tak jak ten - albo na ich quarkach, których gęstość odpowiada naszym serkom homogenizowanym. Widziałam gdzieś jednak, że da się ser "zmielić" blenderem, więc wypróbuję ten patent z pewnością, bo serniki na twarogach są ciężkie i zbite; idealne. W tym serniku namiastkę ciężkości zapewniło masło orzechowe. Muszę jeszcze dodac, że ten sernik z dnia na dzień smakował jeszcze lepiej 🙂





Sernik z masłem orzechowym i karmelem daktylowym

Składniki (tortownica 20 cm):

Spód:
  • 130g mąki owsianej
  • 60g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka erytrolu
  • 2 łyżeczki kakao
Masa:
  • 700 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 200 g masła orzechowego
  • 40 g mąki ryżowej
  • 100 g erytrolu (jeśli ktoś lubi słodkie dodać więcej) 
  • 2 białka jaj + 1 żółtko 
Polewa:
Przygotowanie:
  1. SPÓD: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wyrobić ciasto. Schować na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić dno i trochę boki tortownicy (na spód formy dać papier do pieczenia), nakłuć widelcem, schować do lodówki.
  2. MASA: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jogurt, masło, żółtko i erytrol zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodac mąkę, zmiksować. Dodać ubite białka i wmiksowac do masy na najniższych obrotach, lub wmieszać łyżką. 
  3. Tortownicę wyjąć z lodówki, masę wylać na spód. 
  4. Piec w 180* około 80 minut. Po tym czasie patyczek wbity w środek ciasta nadal może być mokry, ale ciasto "zgęstnieje" po całkowitym wystudzeniu. Sernik można przechowywać w lodówce.
  5. POLEWA: Polewę zrobić według instrukcji w przepisie, polać górę sernika dopiero wtedy kiedy będzie wystudzony.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 160g, bez polewy (całość to 8 sporych kawałków)   
Kalorie: 388 
B: 15,47   
T:  25,18   
W: 23,86    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP