9.3.19

Fit brownie z fasoli

Wybaczcie wszyscy miłośnicy prawdziwego brownie (szczególnie Ty, Kinga), ale ja nigdy nie jadłam tradycyjnego maślanego, ciężkiego od czekolady brownie. Dlatego trochę roboczo nazywam tak wszystkie wypieki, których konsystencja (przynajmniej wizualnie) pokrywa mi się właśnie z brownie. Mogłabym je również nazywać zakalcami, bo mimo, że nimi nie są to kilka wspólnych mianowników się znajdzie, jak choćby zwartość i ciężkość. Ale kto chciałby upiec zakalca. Zostaję więc przy zdecydowanie lepiej brzmiącej formie -brownie. Po wersji dyniowej PRZEPIS, batatowej PRZEPIS a nawet bezmącznej PRZEPIS przyszła pora na wersję fasolową z mąką i płatkami owsianymi. 

Brownie z fasoli

Składniki (forma 24 x 21 cm):
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany 200 g (waga po obraniu)
  • 80 g mąki ryżowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g posiekanych dowolnych orzeszków 
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 50 g stewii lub więcej według smaku
  • 175 ml mleka
Przygotowanie:
  1. Mleko, fasolę i banany zblendować, najlepiej w blenderze kielichowym
  2. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać do mokrych i wymieszać. 
  3. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* około 30 minut. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji, 125 g (całość ma 9 kawałków)  
Kalorie: 196  
B: 7,4
T: 5,34 
W: 33,73  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP