Nie mam problemu z obiadami do pracy, zresztą nie raz już je tutaj pokazywałam, np ten ostatni spis KLIK. Często goszczą u nas sałatki, odkąd odkryłam quinoę minimum raz na dwa tygodnie mus znaleźć się w menu, a jeśli nie sałatki to różnego rodzaju potrawki bo tak najlepiej skomponować białko, tłuszcze, węgle i warzywa w jedną całość. Zachciało mi się jednak czegoś nowego i tą nowością są kotlety. Na pierwszy ogień poszły kotlety z tofu i tak nam spasowała ta opcja, że niedługo po nich w naszym lunchboxie znalazły się kolejne wege kotlety, z kaszy gryczanej i pieczarek, tutaj link KLIK. Coś czuję, że na tym kotlecikowe eksperymenty i poszukiwania nowych smaków się nie skończą. Zachęcam gorąco do spróbowania mojej dzisiejszej propozycji, szczególnie polecam tym, którzy szukają nowych pomysłów na tofu, lub tym którzy to nigdy nie próbowali, a nawet tym, którzy próbowali mówią, że nie dobre, po tych kotletach zmienicie zdanie.
Kotlety z tofu
(Źródło: annasudol.pl
Składniki (5 sztuk):
Kotlety z tofu
(Źródło: annasudol.pl
Składniki (5 sztuk):
- 100 g naturalnego lub wędzonego tofu
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 3 łyżki bułki tartej
- mąką do obtoczenia
Przygotowanie:
- Tofu zetrzeć na tarce o grubych okach. Dodać jajko, posiekaną drobno cebulę , startą marchewkę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać, najlepiej dłońmi.
- Na talerzyk wysypać mąkę, której będziemy używać do obtoczenia kotlecików.
- Zwilżonymi dłońmi z masy formować kotlety, mocno dociskając. Obtaczać w mące i ponownie lekko uformować. Odłożyć na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie dostatecznie gorący na patelnię kłaść kotlety. Smażyć z obu stron pod przykryciem na złoty kolor.
Wartość odżywcza dla 1 sztuki 61g, bez oleju do smażenia i przy założeniu, że mąki (owsianej) do obtoczenia będzie 30g:
Kalorie: 89
B: 5,52
T: 3,48
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.