16.3.19

Jaglany budyń kakaowy

Są takie tygodnie, po których jestem szczególnie zmęczona. To był właśnie taki tydzień. W pracy ciężko, zresztą jak inaczej może być w pracy która wymaga fizycznego zaangażowania, mało spałam bo nie wyrabiałam się z domowymi obowiązkami, żeby pójść spać o 21 - sen o tej godzinie zapewniłby mi 7,5 godzin snu czyli dokladnie tyle ile powinien trwać zdrowy, regenerujący sen. W efekcie czego w piątek przed 22 moje baterie się wyczerpały. Przyjęłam na kanapie pozycję siedząco-leżącą, poczułam przyjemne ciepło męskiego ciała obok i wystarczyło, że zamknęłam oczy żeby za dosłownie 2 minuty mieć te takie "drgawki", które są oznaką przenoszenia ciała w wymiar snu. Z naturą nie wygrasz to po pierwsze a po drugie organizm sam wie najlepiej czego potrzebuje. Tak jak wiedział w miniony weekend, że potrzebuje czekoladowego, jaglanego budyniu. Ale z tym budyniem to większa heca, bo kiedy kończyłam go jeść mój brat napisał do mnie, że właśnie zjadł super deser - jaglany budyń. Więc to deser, który łączy pokrewne, stęsknione dusze. Podaję linka do wersji z czekoladą i mleczkiem  kokosowym z puszki PRZEPIS, a poniżej wskazówki jak przygotować wersję kakaową, zdecydowanie mniej kaloryczną.


Jaglany budyń kakaowy

Składniki (2 porcje):
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki erytrolu, lub więcej według smaku
  • 2 pełne łyżeczki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać na sicie 2-3 razy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczy.
  2. Przesypać do garnka, wlać 250 ml mleka, dodać olej i erytrol gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie miękka, około 20 minut. Zdjąć z ognia i zostawić, aż kasza wsiąknie resztę mleka. Wtedy dodać kakao i wymieszać. 
  3. Ugotowaną kaszę przesypać do kielicha blendera, dolać jeszcze około 50 ml mleka i zblendować na gładką masę. 
  4. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 210 g (całość to 2 porcje) 
Kalorie: 317   
B: 11,36 
T: 10,54   
W: 45,23  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP