Zawsze mnie kusiły te wszystkie domowe i oczywiscie fit wersje maxi kingów, monte, oreo i wszystkich innych najpyszniejszych sklepowych słodyczy. Większość z nich patrząc na skład to tylko wizualnie przypomina oryginał, bo ciężko żeby jogurt naturalny nawet z super aromatem zastąpił śmietankę w Monte. No w to nie uwierzę, ale są też dobre rozwiazania i zamienniki. Prócz tej mlecznej kanapki, mam ochotę przetestować jeszcze kilka, ale zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Fit mleczna kanapka
Składniki (forma 27x17cm)
Biszkopt:
- 25g gorzkiego kakao
- 50 ml wrzątku
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- 60g erytrolu
- 40g mąki owsianej
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego (mam aromat w proszku)
Nadzienie:
- 125g półtłustego twarogu
- 60g mascarpone
- 20g erytrolu
Przygotowanie:
- BISZKOPT: w rondelku kakao zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do wystudzenia.
- W większym naczyniu, lub garnku wymieszać mąkę z aromatem i erytrolem.
- Do kakao dodać jajka i olej, połączyć. Masę przelać do naczynia z mąką i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i brzegi). Żeby papier był elastyczny wcześniej zmoczyć go dobrze wodą.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180* przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
- NADZIENIE: wszystkie składniki zblendować ze sobą.
- Kiedy biszkopt będzie wystudzony pokroić go na równe kawałki prostokąty lub kwadraty. Oderwać od papieru, smarować dość grubą warstwą nadzienia i przykryć od góry kolejnym kawałkiem biszkoptu.
- Kanapki przechowywać w lodówce.
Super wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania
OdpowiedzUsuń