23.2.21

Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską

 Ja nadal korzystam z przywilejów, że mąż w domu i sprawy śniadaniowo-obiadowe w zasadzie mnie nie interesują. Czasami tylko muszę odpowiedzieć na jedno trudne pytanie "co chcesz dzisiaj zjeść na obiad" ale jak na nie nie odpowiem to też nie jest źle, bo wtedy on zajmuje się również wymyślaniem. Ja sobie teraz przypisałam nową rolę, operatora kamery i w tym zgranym duecie tworzymy krótkie filmiki na Instastories. W zasadzie uczymy się tworzyć a to nie takie proste, filmik 15 sekund a roboty przy tym tyle, że ho, ho! Makaron ten powstał zanim zostałam operatorem kamery, ale zapraszam na instagram po inne inspiracje i niezależnie co wybierzecie życzę smacznego 🤪


Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską

Składniki (na 2 porcje):

  • 150g suchego makaronu 
  • 100g zblanszowanego szpinaku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 250 ml śmietany (np Rama 7%)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. 
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i szynkę (porwaną na mniejsze kawałki, albo posiekaną w paski).
  3. Dodać starty czosnek i potrzymac około 1 minutę na patelni, zalać śmietanką. Dodać szpinak, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Potrzymać na ogniu aż sos trochę zgęstnieje. Dorzucić makaron, wymieszać. 
  4. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem.  

Wartość odżywcza dla 1 porcji 343g (całość to 2 porcje)
kalorie: 598
B: 23,56
T:  28,24
W: 61,42



1 komentarz:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP