Umówiłam się z dawno nie widzianą koleżanką i to był powód, dla którego upiekłam to ciasto. Zawsze fajnie jest mieć coś do kawy, a nie chciałam kupować ciasteczek, bo to zawsze kończy się tak, że ja kupię, goście nie zjedzą i ja dojadam, a przecież zrzucam kilogramy a nie je kolekcjonuję. Okej, ciasta też mi dużo zostało, ale chyba nie stawiacie domowego ciasta na równi ze sklepowymi ciasteczkami ? Bo ja nie.
Jejku, a jak dawno nie piekłam ciasta na mące pszennej, jakie to było mięciutkie i delikatne, bardzo długo świeże- wiem, bo jadłam codziennie jeden kawałek do popołudniowej kawy, więc starczyło mi niemal na cały tydzień.
Mięciutkie ciasto marchewkowe
Inspiracja: kwestiasmaku
Składniki (tortownica 20 cm):
- 2 jajka
- 120ml oleju
- 200g drobno startej marchewki
- 50g jabłka startego na grubych oczkach
- 50g wiórków kokosowych
- 200g mąki
- 100g ksylitolu/erytrolu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 125 g kremowego serka Philadelphia
- 50g masła
- 60g cukru pudru
- Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania gładkiej, puszyste masy. Wciąż ubijając wlewać cienkim strumieniem olej.
- Dodać marchewkę, jabłko i wiórki kokosowe - Wymieszać.
- W osobnej misce przesiać mąkę z sodą, cynamonem i solą. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50-60 minut lub do suchego patyczka w 170*
- Po wystudzeniu przekroić ciasto poziomo i posmarować środek i górę masą (opcjonalnie ciasto można ozdobić orzechami), a następnie włożyć ciasto do lodówki
- MASA: Serek ubić z miękkim masłem i cukrem pudrem.
Szukałam pomysłu na nie skomplikowane ciasto na święta i myślę, że oto i ono :) Proszę tylko o podpowiedź jakiej mąki użyć żeby wszystko się udało :)
OdpowiedzUsuńO jejku faktycznie nie napisałam. Pierwszy raz od bardzo dawna zrobiłam po prostu na pszennej, ale myślę że orkiszową jasna też będzie okej 😉
Usuń