10.3.21

Domowe qurrito

 Staję się dzisiaj mamą na pełen etat i coś czuję, że tym samym przestanę szybko chojrakować. Mój mąż wraca do pracy i to tak z zaskoczenia, z dnia na dzień. Nie miałam nawet możliwości się na to przygotować, odpocząć jeszcze. Od dziecka, od uwagi na najwyższych obrotach i oczu w dupie. Skończyła się opcja odsypiania trudnej nocy, a noce trudne są bo wisi nad nami skok rozwojowy. 5 razy w ciągu nocy jest cyc, a pomiędzy tym też są krótkie, bo krótkie ale jednak pobudki. Trzeba wstać, wziąć na ręce, ukołysać, odłożyć, a na koniec siebie też dobrze do snu ułożyć. I do dyspozycji jest tylko jeden bok, bo jak dziecko poczuje, że jestem do niego odwrócona plecami, to zaraz jest pobudka.        

Do tego właśnie zaczęliśmy rozkręcać profil na Instagramie i teraz się poważnie zastanawiam jak ja to sama ogarnę i czy to w ogóle jest możliwe.  Bo niemowlak i to taki, który właśnie zaczął raczkowac i uczyć się łapania równowagi podczas siadania to praca niemal 24/dobę. A gotowanie, nakręcenie, robienie zdjęć, obróbka i pisanie to druga praca.  Doba może okazać się być zbyt krótka, a z drugiej strony może niepotrzebnie panikująę i narzekam. Zobaczymy co przyniesie czas  tymczasem na poprawę humoru najlepsza, domowa wersja qurrito. 


Domowa wersja qurrito 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 placki tortilli 26 cm
  • 100g fileta z indyka
  • 1 spora garść tartego żółtego sera
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 1/4 awokado
  • mała garść roszponki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz

marynata do indyka:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. W miseczce wymieszać składniki na marynatę, wrzucić pokrojone w małą kostkę mięso indyka, wymieszać, odstawić na 5 minut, po tym czasie usmażyć 
  2. Sos czosnkowy: W miseczce wymieszać ze sobą jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  3. Na patelni ułożyć placek tortilli, posmarować sosem czosnkowym, posypać trochę serem. Ułożyć usmażone kawałki indyka, posiekaną cebulę, paprykę, plastry awokado i na sama górę znów trochę żółtego sera. Całość przykryć drugim plackiem. 
  4. Smażyć na suchej patelni o średnicy 26 cm lub większej. Kiedy spód się zarumieni, placek przewrócić na drugą stronę i potrzymać jeszcze chwilę na ogniu. 
  5. Zdjąć z patelni i pokroić na trójkąty   

Wartość odżywcza dla 1 porcji (263g) Całość to 2 porcje 
Kalorie: 437
B: 19,30
T: 21,27
W: 44,13





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP