25.7.12

Kolorowe placuszki żytnie

Szukałam w sklepie mąki pełnoziarnistej, ale niestety nie w każdym można ją znaleźć, dlatego kupiłam żytnią, bo widziałam ją w paru przepisach, jednak chyba lepiej mieszać ją z pszenną pół na pół, bo jest dość ciężka. Ja postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia kolorowych placuszków i tutaj się sprawdziła.



Placuszki żytnie


Składniki (na 3 placki):
  • 300g mąki
  • 150ml zimnej wody
  • 3 kulki droższy wielkości orzecha laskowego
  • łyżeczka soli
na farsz 1:
  • pół dużej cebuli
  • 5 pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
na farsz 2:
  • 3 kostki mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kostek fety
  • pieprz


Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, które  powinno przypominać ciasto na pizzę, dlatego jeżeli okaże się, że po zmieszaniu podanych składników ciasto się lepi, a nie jest zwarte to należy podsypywać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. 
  2. Cebulę pokroić w piórka; wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać pokrojone pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Przed zdjęciem z palnika dodać pokrojoną w paseczki paprykę.
  3. W rondelku rozpuścić z odrobiną wody mrożony szpinak, zetrzeć do niego czosnek. przyprawić pieprzem, wymieszać.
  4. Piekarnik nagrzać do 180*. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować okrągły placek, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. 
  5. Każdy placek posmarować olejem, następnie nakładać farsz. Placki posypać kostkami fety.
  6. Piec około 20 minut.



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie placki w ramach obiadu. Chyba sobie za jakiś czas zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! :D ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaakie świetne te placki! :-)
    a jeśli chodzi o mąkę razowa to też łącze ja zazwyczaj z pszenna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, ostatnio zaczynam kombinować z pełnoziarnistymi potrawami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne, chcę tego ze szpinakiem:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/26/2012

    a jak smakowaly- bo wygladaja swietnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam potrawy pełnoziarniste! Nie tylko za wartości odżywcze, ale przede wszystkim za walory smakowe! :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP