26.7.12

lekkie szaszłyki


Po raz kolejny przepis z cyklu wykorzystujemy resztki, z czego powstał pyszny obiad. Niestety nie mam grilla ogrodowego (w bloku trudno byłoby wystawić go na balkon), ani elektrycznego nawet, więc szaszłyki zrobiłam w piekarniku, ale one zawsze będą dobre. Nawet kiedy nie są otulone tym grillowym dymem. Warzywa połączyłam z cytrynowym kurczakiem, szczerze pierwszy raz jadłam go w takiej postaci.




Cytrynowy kurczak i szaszłyki


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • pół cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 2 małe ziemniaki
  • pół cukinii
  • sól, pieprz
na marynatę do kurczaka:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • starta skórka z połowy cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina cukru


Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przyprawić.
  2. W osobnej miseczce połączyć ze sobą składniki marynaty, wymieszać.
  3. Pokrojoną w kostkę pierś wysmarować marynatą. 
  4. Na patyczki do szaszłyków nakłuwać warzywa i kurczaka.
  5. Szaszłyki włożyć do pieca nagrzanego do 180* . Piec do miękkości ziemniaków, ok 30 minut.



6 komentarzy:

  1. uwielbiam szaszłyki! pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7/26/2012

    zjadlabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie szaszłyki są świetne! zawsze pojawiają się u mnie przy okazji robienia grilla :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, chętnie bym zjadła taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szaszłyczki uwielbiam, super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak pysznie wygladaja twoje szaszłyczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP