3.9.12

Pełnoziarniste czekoladowe


Uwielbiam szybkie ciasta i ciasteczka, które można zrobić tak szybko żeby zdążyć jeszcze zaspokoić pierwszy atak na słodkości. Niewątpliwie do takich deserów należą muffiny, które potrzebują tylko wymieszania składników. Zmodyfikowałam podstawowy przepis [źródło], zamieniając mąkę pszenną - mąką pełnoziarnistą, a także dałam mniejsze ilości składników, ale głównie dlatego, że mam 8 silikonowych foremek, a nie 12. 
Muffiny wyszły ciężkie i zbite czyli takie jak lubię, w smaku mocno wyczuwalna mąka pełnoziarnista, więc proponuję jednak zmieszać oba rodzaje mąki w proporcji 1:1.


Muffiny czekoladowe z sezamem

Składniki:
  • 50 ml oleju
  • 190 g mąki pełnoziarnistej
  • 190 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 2 łyzeczki kakao
  • 2 łyżeczki sezamu
  • słonecznik na górę
Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakaem i sezamem
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i cukier. Dokładnie wymieszane składniki przelać do naczynia z mąką i połączyć ze sobą. 
  3. Nakładać do papilotek, na górę masy w każdej papilotce nakładać kilka ziarenek słonecznika.
  4. Piec 20-25 minut w 180*




13 komentarzy:

  1. mocno czekoladowe smaki zdecydowanie trafiaja w moje kubki smakowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo ,ja chcę taką babeczkę ,pyszniutkie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i smacznie - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, muffinki, dziś chyba też jakieś wyczaruję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie ciacha ♥ Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm.. lubię tego typu muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dzisiaj pożarłam ostatnią borówkową;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają przepysznie :) niestety ja od dzisiaj mam wyzwanie tygodniowe niejedzenia slodyczy (odpokutowuję zacny weekend) ale na pewno upieke muffiny next week :) yuumi <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Fakt, muffiny nie dość, że szybkie, to jeszcze takie pyszne... Idealne na drugie śniadanie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie ...i bardzo radośnie, dzięki kolorowym foremkom :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffinki, muffinki, muffinki - rozmarzyłam się :)

    Ja jeszcze dodaję odrobinę sody, wtedy ładnie są wyrośnięte, ale naprawdę odrobinę, bo z sodą trzeba uważać:P i trochę cukru waniliowego:)
    czekoladowe muffiny, marzenie:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP