Mam ostatnio pewne problemy z gotowaniem, ponieważ umiłowaliśmy sobie kanapki i to nimi zaspokajamy głód po powrocie z pracy. Jak już pojawią się chęci na gotowanie to okazuje się, że do każdej potrawy brakuje mi produktów. Na szczęście znalazłam w lodówce całą paprykę i to ona będzie moim jutrzejszym obiadem. W połączeniu z kaszą jaglaną, więc całkiem wegetariańsko. Na zdjęciu papryka jeszcze nie jest zapieczona; zapiekać ją będę przed samym podaniem.
Papryka z kaszą jaglaną
Składniki (na 1 porcję):
Papryka z kaszą jaglaną
Składniki (na 1 porcję):
- 100g kaszy jaglanej (gramatura przed ugotowaniem)
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1/4 cukinii
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki serka topionego
Przygotowanie:
- Kaszę przepłukać wodą. Następnie gotować w osolonej wodzie (wody powinno być 2 razy tyle co kaszy).
- Ugotowaną kaszę odcedzić.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną drobną cebulę; posolić. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie słupki (kroję plastry, z plastrów słupki). Przyprawić do smaku pieprzem i słodką papryką. Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać.
- Z papryki odciąć "kapelusz", wydrążyć środek, wysmarować wnętrze serkiem topionym i nakładać farsz z patelni. Zapiekać w 180* 20-25 minut, aż papryka będzie miękka.
Smacznie i zdrowo. :) Zapiekana papryka wśród warzyw jest chyba najlepsza.
OdpowiedzUsuńSłusznych rozmiarów musi być ta papryka, że zmieściło się tam 100g kaszy i dodatki :)
OdpowiedzUsuńno mała nie była, ale kasza jest bardzo "plastyczna" więc można ją naprawdę upychać i upychać w tej papryce :)
UsuńBardzo fajny pomysł na podanie papryki! Bardzo lubię takie "nadziane" kąski ;-)
OdpowiedzUsuńZ serdecznymi pozdrowieniami,
E.
niezapieczona ale i tak wygląda smakowicie :) uwielbiam wszystko co z farszem...:)my ostatnio przyrządzaliśmy łódeczki ziemniaczane z farszem ze szpinaku, łososia i gorgonzoli...wyszło bajecznie :)
OdpowiedzUsuńjaglanka jest faktycznie magiczna, niesamowicie uniwersalna i zdrowa! :)
OdpowiedzUsuńlubię, lubię, lubię!:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zapiekane papryki :) a z kaszą i warzywami - pysznie i lekko
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić zapiekaną paprykę, pyszny dodatek! :)
OdpowiedzUsuńsuper zdrowy obiad i pyszny!
OdpowiedzUsuńPrzed pieczeniem, ale wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa na pyszny i niezwykły obiad.
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa. Przypomniałaś mi, że dawno nie jadałam papryki!
OdpowiedzUsuńTez musze taką spróbować:D
OdpowiedzUsuńZrobię sobie takie ; ) W sobotę ; )
OdpowiedzUsuńmozesz zrobic taki post jak tyle schudlas? sama chcialabym tego dokonac ale nie w taki sposob ze sie glodze jak to wczesniej bywalo bo jedzenie ma sprawiac przyjemosc a nie utrudniac nam zycie. nie wiem jak rozpoczac moja diete co i jak powinnam jesc a czego calkowicie unikac.
OdpowiedzUsuńBradzo prosze o odpowiedz:)
uwielbiam pieczoną paprykę!!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń