Po długiej przerwie i jeszcze bardziej intensywnym tygodniu w końcu zdołałam upichcić coś godnego bloga, zrobić temu zdjęcia i wygospodarować chwilkę, żeby dodać. Aktualnie bardziej na bieżąco jestem z asortymentem w sklepach budowlanych niż spożywczych. Kleje, farby, fugi zastąpiły miejsce mąk, bakalii i olejów. Na szczęście już bliżej niż dalej... ale do rzeczy.
Proponuję na dzisiejsze sobotnio-leniwe śniadanie placki z kaszy manny naszpikowane innymi pysznościami. Z braku maślanki zrobiłam z mlekiem, co spowodowało, że jednak były bardziej suche. Więc podobnie jak z muffinami - na maślance zawsze lepsze. Jeżeli jak ja nie będziecie mieli maślanki to najlepiej polać je jogurtem, lub zjeść z prażonymi jabłkami lub innymi owocami.
Placuszki owsiane z kaszą manną
Składniki (ok. 8 sztuk):
Przygotowanie:
Proponuję na dzisiejsze sobotnio-leniwe śniadanie placki z kaszy manny naszpikowane innymi pysznościami. Z braku maślanki zrobiłam z mlekiem, co spowodowało, że jednak były bardziej suche. Więc podobnie jak z muffinami - na maślance zawsze lepsze. Jeżeli jak ja nie będziecie mieli maślanki to najlepiej polać je jogurtem, lub zjeść z prażonymi jabłkami lub innymi owocami.
Placuszki owsiane z kaszą manną
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 60 g (ok. 90 ml) kaszy manny
- 35 g płatków owsianych (100 ml)*****
- garść suszonej żurawiny
- garść słonecznika*****
- 2 łyżki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko*****
- 120-200 ml mleka/maślanki/kefiru (tak aby masa nie była zbyt płynna)***
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego****
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać
- Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem
- Smażyć z obu stron do zarumienienia.
co oznaczają te gwiazdki przy składnikach? zawsze mnie to zastanawia...
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że dodatkowo/nieobowiązkowo przynajmniej ja w moich przepisach tak daje albo np daje że olej kokosowy i oznaczam to jako przykład że może być inny (rzepakowy, oliwa itd) mam nadzieję że pomogłam
UsuńWyglądają zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że też jestem ciekawa znaczenia tych gwiazdek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z manny, są zawsze takie grubiutkie...
świetne śniadanie !
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają! Też ostatnio narzekam na brak czasu, więc doskonale rozumiem.
OdpowiedzUsuńmniam jakie puszyste pyszności *.*
OdpowiedzUsuńpiękne placuszki, bardzo apetyczne śniadanie na zimowy poranek
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńplacuszki owsiane - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńplacuszki z manny - uwielbiam!
a tu dwa w jednym, podoba mi się to :D
o rany, ale puchatki :)
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania o co chodzi z gwiazdkami :)
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńtakie pulchniutkie!
ślinka cieknie ;)
ooo.. ale grubaśne-zjadłabym je prosto z patelni ;))
OdpowiedzUsuńTakie połączenie to raj dla podniebienie ;))
Chciałam kupić amse makową, ale co ja zrobię z resztą 800 gxD?
OdpowiedzUsuńo mamciu! zakochałam się w tych placuszkach! wyglądają tak ślicznie, takie pulchniutkie.. idealne
OdpowiedzUsuńale grubaśne! Pycha ;)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki z manny, a te wyglądają cudownie! *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiane placuszki :D
OdpowiedzUsuńoch jakie piękne :)))
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKiedyś ktoś na jakiejś stronie :D z której brałam przepis napisał, że wciskając bodajże łyżeczkę soku z cytryny do mleka i odstawiając to na jakiś czas, można uzyskać roztwór maślankowopodobny, tym samym eliminując konieczność wycieczkowania do sklepu. Robiłam tak kilka razy i zwykle działało, wypiek miał konsystencję dość podobną do tego na prawdziwej maślance :) Więc może tak?
OdpowiedzUsuńBo placki, swoją drogą, są obłędne i będę musiała się nimi bliżej zainteresować :D
to jest wspaniała rada :) wypróbuję na pewno!
Usuńśliczne, okrąglutkie, puszyste<3
OdpowiedzUsuńale grubaśne :) no i przez ten mak w świątecznym klimacie :)
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś wieczorem ww. placuszki są bardzo smaczne, jednak mam pytanie na jakiej ilości oleju należy je smażyć? Czy tylko posmarować papierem patelnie czy też tak jak placki ziemniaczane? Pozdrawiam Beata
Broń Boże od takiej ilości jak na placki ziemniaczane :) Ja daję 2 łyżki, jak następna partia ma za suchą patelnię to znów troszkę skrapiam.
UsuńCieszę się, że smakowały :)
o jaaa, muszę jak najszybciej wypróbować, bo jest w nich wszystko, co uwielbiam!
OdpowiedzUsuńproszę o więcej takich lekkich przepisów :D
mega puszyste i lekkie są:) oj pyszne muszą być!:)
OdpowiedzUsuńMałe zmiany były, ale jak obiecywałam tak zrobiłam i oto moje efekty http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/02/placuszki-owsiane-z-kasza-manna.html były PRZEPYSZNE :)
OdpowiedzUsuńA dodałam łyżeczkę mąki bo wydały mi się za rzadkie i bałam się, że się nie usmażą, następnym razem dodam mniej mleka lub więcej płatków owsianych :)
piękne Ci wyszły z czego się ogromnie cieszę :)
UsuńCzy takie placuszki można zrobić na parze?
OdpowiedzUsuńa skąd taki pomysł ? próbowałaś/próbowałeś robić kiedyś placuszki na parze ? Bo ja nie, więc ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie :) ale można próbować, a nóż coś z tego wyjdzie :)
UsuńDawno nie jadłam tak dobrych placuszków.:) Chylę czoła! :D
OdpowiedzUsuń[Z braku maku dodałam sezam - POLECAM!]
Ola
bardzo dziękuję :)
UsuńCześć. Czy wcześniej kasze manną i płatki owsiane (górskie) mam ugotować ?
OdpowiedzUsuńnie, nie gotować wcześniej. Możesz jedynie po połączeniu wszystkich składników odczekać jakieś 5-10 minut, żeby płatki zmiękły od mleka/maślanki czy kefiru
UsuńJutro idę kupić kaszę mannę. Wyglądają świetnie. Tylko zamiast żurawiny, wrzucę rodzynki.
UsuńPyszka :))
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane są niezwykle zdrowe i pożywne. Super przepis.
OdpowiedzUsuńKasza manna ma być sucha czy już ugotowana?
OdpowiedzUsuńsucha.
UsuńRewelacja !pyszne -polecam!
OdpowiedzUsuńpyszne, dodane suszone śliwki zamiast żurawiny bo to mieliśmy w domu. dwulatek zajadał że aż mu się uszy trzęsły:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Użyłam kaszy manny i płatków błyskawicznych, żeby składniki szybciej napęczniały. Robiłam na kefirze, nie miałam akurat żurawiny, więc dodałam suszone figi. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i syropem klonowym. Po prostu kocham i z pewnością będę często powtarzała na weekendowe sniadania!
OdpowiedzUsuń